Meniu Anunt
16-04-2020

Episodul 11 - Imobiliarele si Coronavirusul - Efectele pandemiei vazute de la IASI: "90% frica, nu lipsa de bani. Nu ma astept la o catastrofa!"

share:

Episodul 11 - Imobiliarele si Coronavirusul - Efectele pandemiei vazute de la IASI: "90% frica, nu lipsa de bani. Nu ma astept la o catastrofa!"
Astazi discutam cu reprezentantul agentiei imobiliare Unik House Iasi, Elena Balas, care ne prezinta efectele pandemiei Covid19 si ale masurilor de urgenta aplicate de Guvernul Romaniei asupra pietei imobiliare din Iasi.

1) Cum vedeti situatia prezenta, cum va afecteaza in acest moment, dar si pe termen scurt si mediu?

Din punctul meu de vedere in momentul de fata nu este o criza reala in piata imobiliara. Putem spune daca avem de-a face cu o criza economica sau nu abia dupa ce vom reintra in activitate. Spun asta pentru ca din punctul meu de vedere nu putem avea o statistica obiectiva al numarului de  cereri. Faptul ca nu exista cerere in momentul de fata se datoreaza in proportie de 90% exclusiv fricii si nu lipsei de bani. Nu exclud faptul ca, da, puterea de cumparare o sa scada, din acest motiv preturile se vor mai normaliza si ele, insa nu ma astept la o catastrofa, in cel mult 7 luni cred ca vom reveni pe un trend crescator.

2) Ce masuri ati luat in compania Dumneavoastra? Ati luat in calcul suspendarea activitatii? Daca da, de ce? Daca nu, va rog sa aduceti cateva argumente.

Momentan am suspendat partial activitatea pe perioada starii de urgenta, spun partial pentru ca personalul de la marketing inca lucreaza part time, precum si consilierii juridici care mai au tranzactii pe rol. Am procedat astfel deoarece nu putem lasa tranzactii neincheiate, vrem sa fim in continuare dedicati clientilor nostri pe cat putem, de aceea am creat cu cei de la marketing pachete destul de atractive atat pentru propretari, cat si pentru cumparatori. Consideram ca reducerile noastre ii vor ajuta in perioada imediat urmatoare.

3)     Avand in vedere ca zilnic comunicati cu un numar foarte mare de proprietari care doresc sa le tranzactionati proprietatile sau cu un numar important de potentiali clienti, exista o scadere a volumului acestora de la inceputul lunii Martie? Comparativ cu perioada similara a anului trecut observati o schimbare majora?

In contextul in care exista o limitare a drepturilor, printre care si dreptul la libera circulatie, si recomandarea specialistilor de a evita contactul cu alte persoane, exista o scadere a cererii deoarece nu  se pot face vizionari.

4)     Ce impact considerati ca va avea aceasta pandemie asupra pietei imobiliare romanesti? 

Nu cred ca impactul va fi catastrofal, probabil vom inregistra scaderi in ceea ce priveste cererea datorita scaderii puterii de cumparare, insa acest lucru va determina si scaderea preturilor in sfera imobiliara -  consider ca piata se va regla in mod natural.

5)     Ce recomandari aveti pentru cei care au in plan sa isi achizitioneze o locuinta cash sau credit? 

Recomandarea mea pentru cei care au in plan sa isi achizitioneze o locuinta este sa profite de acest timp liber si sa urmareasca anunturile, sa isi clarifice ce doresc sa achizitioneze si care este bugetul – sa tina cont si de cheltuielile suplimentare – inteleg ca acest lucru poate fi dificil cand nu esti in domeniu de aceea exista agentiile imobiliare. De exemplu agentii nostri stiu sa alcatuiasca bugetul necesar unei tranzactii, este foarte important sa comunice cu un agent imobiliar si in aceasta perioada pentru ca imediat dupa reluarea activitatii, sa poata profita de preturile reduse.

6)     Ce recomandari aveti pentru colegii de breasla pentru urmatoarele luni?

Cred cu tarie ca in aceasta perioada trebuie sa ramanem calmi, sa profitam de aceasta perioada sa devenim din nou elevi si sa ne imbogatim cunostintele, prin citit sau cursuri, si nu in ultmul rand sa avem grija de sanatatea noastra.

Cele bune tuturor colegilor de la Titirez si multă sănătate!

Acest interviu face parte dintr-o serie de interviuri ale Costinei Petrescu, CEO Titirez.ro, cu reprezentanti marcanti ai pietei imobiliare din Romania pentru a sustine activitatea agentilor imobiliari si pentru a impartasi sfaturi, idei si noi metode prin care acestia sa isi sustina in continuare business-urile, in perioada coronavirusului.