Meniu Anunt
13-04-2020

Episodul 10 - Imobiliarele si Coronavirusul: "Cu cat mai târziu te trezești, cu atât pierderea este mai mare!"

share:

Episodul 10 - Imobiliarele si Coronavirusul: "Cu cat mai târziu te trezești, cu atât pierderea este mai mare!"
Astazi am discutat cu Radu Dragomirescu, Managing Partner al EFR Imobiliare, care ne va povesti modul in care pandemia Covid19 si starea de urgenta i-a afectat activitatea si cum se vede viitorul apropiat din imobiliare. EFR Imobiliare ofera un pachet complex de servicii imobiliare: - intermediere vanzare-cumparare - reprezentare proprietar in vederea vanzarii imobilului - reprezentare exclusiva proprietar in vederea vanzarii - reprezentare cumparator in vederea achizitiei sau inchirierii - studii de piata si rapoarte imobiliare - solutii privind finantarea achizitiei imobiliare - rapoarte de evaluare proprietate - documentatia necesara finalizarii unei tranzactii.

1) Cum vedeti situatia prezenta, cum va afecteaza in acest moment, dar si pe termen scurt si mediu?

Situația actuala o vad ca fiind mai mult decât dificila pe piața de intermedieri imobiliare, deoarece populația este aproape obligata sa stea în locuințe izolata. Nu se pot face vizionari la imobile, nimeni nu risca, mai ales proprietarii de imobile. Nu se pot face tranzacții deoarece mulți profesioniști angrenati in lantul documentelor legate de tranzacționare nu lucrează în aceasta perioada. Pe termen scurt situația este catastrofala, iar pe termen mediu depinde si de progresul oamenilor de știință si a celor din sănătate care se lupta cu pandemia, deci nu știu sa spun ce se va întâmpla si e greu sa ma hazardez cu un pronostic.

2) Ce masuri ati luat in compania Dumneavoastra? Ati luat in calcul suspendarea activitatii? Daca da, de ce? Daca nu, va rog sa aduceti cateva argumente.

Am luat masuri pentru diversificarea activității, dar si am suspendat teoretic activitatea de intermediere imobiliara cel puțin 2 luni de la momentul declanșării starii de urgenta. Se poate prelungi însă situația. Fiecare dintre noi cred ca suspenda o sursa de cheltuiala care nu aduce profit mai devreme sau mai târziu. Cu cat mai târziu te trezești, cu atât pierderea este mai mare. Sigur ca asta nu înseamnă că nu se poate reporni activitatea la un moment propice dacă mai rămân resurse, si unii dintre profesioniștii in domeniu sigur vor pastra fonduri pentru repornirea activității.

3) Avand in vedere ca zilnic comunicati cu un numar foarte mare de proprietari care doresc sa le tranzactionati proprietatile sau cu un numar important de potentiali clienti, exista o scadere a volumului acestora de la inceputul lunii Martie? Comparativ cu perioada similara a anului trecut observati o schimbare majora?

Da, exista o scădere foarte mare, aproape ca nu exista cereri telefonice sau pe email sau de alta natura. Deci activitatea a scăzut odată cu cererea aproape spre zero.

4) Ce impact considerati ca va avea aceasta pandemie asupra pietei imobiliare romanesti? 

Impactul va fi mare pe moment, iar după finalizarea etapei acute, atunci când se vor relua toate activitățile în mod normal, probabil ca cererea va fi mai mica datorita unei scăderi a puterii de cumpărare si a venitului lunar scăzut relativ la închirieri. Probabil unele preturi vor scădea temporar. Ca după orice criza, treptat lucrurile vor reveni la normal adică la preturile anterioare. 

5) Ce recomandari aveti pentru cei care au in plan sa isi achizitioneze o locuinta cash sau credit? 

Le-as recomanda sa urmărească perioada imediat după reluarea activităților în mod normal, e posibil sa fie ofertă mare pe piața și sa apară unele preturi avantajoase.

6) Ce recomandari aveti pentru colegii de breasla pentru urmatoarele luni?

Ma feresc sa fac recomandări colegilor, mai degrabă ma uit după sfaturile unor analiști economici si încerc sa vad ce fac colegii de breasla mai experimentați.

Cele bune tuturor colegilor de la Titirez si multă sănătate!

Acest interviu face parte dintr-o serie de interviuri ale Costinei Petrescu, CEO Titirez.ro, cu reprezentanti marcanti ai pietei imobiliare din Romania pentru a sustine activitatea agentilor imobiliari si pentru a impartasi sfaturi, idei si noi metode prin care acestia sa isi sustina in continuare business-urile, in perioada coronavirusului.