Meniu Anunt
22-02-2021

Episodul 1: Imobiliarele si coronavirusul - "Clienti in espectativa, se vor reactiva investitorii si vanzatorii motivati!"

share:

Episodul 1: Imobiliarele si coronavirusul - "Clienti in espectativa, se vor reactiva investitorii si vanzatorii motivati!"
Pe fondul pandemiei de Coronavirus si a semnarii decretului privind instaurarea starii de urgenta pe intreg teritoriul Romaniei pe o perioada de 30 zile, cu aplicarea graduala a masurilor, toate industriile se clatina, antreprenorii isi pun mari semne de intrebare, clientii au intrat in panica si au tendinta de a-si suspenda serviciile sau a trece la neplati ale facturilor. Statul a anuntat ca va lua o serie de masuri pentru a veni in sprijinul afacerilor care vor fi afectate de aceasta situatie, urmand ca acestea sa fie anuntate in urmatoarea perioada.

Lumea imobiliara deja s-a alarmat si au inceput sa fie luate masuri drastice din partea agentiilor imobiliare atat mici, cat si medii sau mari.

Unele si-au suspendat activitatea inca de saptamana trecuta de teama noului coronavirus.

Titirez.ro a elaborat un material pentru a veni in ajutorul agentiilor imobiliare care simt ca se afla intr-un impas.

Acestea fiind spuse, am dorit sa intram in legatura cu reprezentanti ai companiilor imobiliare din Bucuresti si nu numai pentru a afla punctul acestora de vedere.

Primul care ne-a raspuns la aceasta solicitare si la interviu a fost Octavian Badescu, Founding Partner al Freedom Group:

1)    Cum vedeti situatia prezenta, cum va afecteaza in acest moment, dar si pe termen scurt si mediu?

Momentan clientii stau in majoritate in espectativa, insa cred ca aceasta stare nu va dura mult, se vor reactiva investitorii si chiar si vanzatorii motivati si cererea va incepe sa se intalneasca cu oferta. Mai ales ca nu se stie cum vor evolua lucrurile si a crescut gradul de risc pentru cei cu disponibilitati mari de lichiditati, negarantate de catre sistemul bancar.

2)    Ce masuri ati luat in compania Dumneavoastra? Ati luat in calcul suspendarea activitatii? Daca da, de ce? Daca nu, va rog sa aduceti cateva argumente.

Nu exista asa ceva, cea mai buna strategie e “business as usual”, mai ales daca nu ai costuri fixe mari. Compania noastra avea oricum un plan, costurile fixe se vor diminua oricum pana in finalul anului in masura in care volumul / cererea nu le justifica, plan care va fi respectat. Ne vom respecta obligatiile contractuale, asa e normal si deciziile se iau “la rece”, nu “pe emotie” pentru ca, avand in vedere investitiile derulate, nici nu ne imbogatim si nici nu saracim din cateva saptamani sau luni.

3)     Avand in vedere ca zilnic comunicati cu un numar foarte mare de proprietari care doresc sa le tranzactionati proprietatile sau cu un numar important de potentiali clienti, exista o scadere a volumului acestora de la inceputul lunii Martie? Comparativ cu perioada similara a anului trecut observati o schimbare majora?

Da, la nivel de luna martie va fi o scadere, iar in aprilie va fi mult mai evidenta, din mai multe motive. Pentru luna mai ramane de vazut.

4)     Ce impact considerati ca va avea aceasta pandemie asupra pietei imobiliare romanesti?

Depinde, nimeni nu poate avea un raspuns exact. Credem insa ca modelul de business constand dintr-un ecosistem modular, complet si low-cost adresat pietei de tranzactionare imobiliara precum cel creat de catre noi prin “tridentul” Freedom Group (retea detinuta de agenti, cu site propriu) – Romanian Realestate (portal apartinand retelei) – Fara Comision (instrument pentru FSBO) – va fi extrem de adecvat pentru viitor.

5)    Ce recomandari aveti pentru cei care au in plan sa isi achizitioneze o locuinta cash sau credit?

 Greu de spus, depinde de la caz la caz. Privind creditul – cred ca se va diminua cererea si oferta pe termen scurt. Privind achizitia cu cash – poate fi o formula castigatoare in contextul riscurilor teoretice de inflatie si de “barbierire” a disponibilitatilor, depinde ce se achizitioneaza, la ce pret si ce alte rezerve detii.

6)    Ce recomandari aveti pentru colegii de breasla pentru urmatoarele luni?

Am rezerve in a-mi permite sa emit recomandari altora, mai ales nesolicitate direct.

Un aspect ramane insa permanent valabil: singurele metode de protectie economica in viata sunt controlul costurilor, dispersia riscului si sa produci mereu mai mult decat pot altii sa ia de la tine.

 

Acest interviu face parte dintr-o serie de interviuri ale Costinei Petrescu, CEO Titirez.ro, cu reprezentanti marcanti ai pietei imobiliare din Romania pentru a sustine activitatea agentilor imobiliari si pentru a impartasi sfaturi, idei si noi metode prin care acestia sa isi sustina in continuare business-urile, in perioada coronavirusului.