Meniu Anunt
21-10-2016

Dezvoltator imobiliar: "Nu este nicio nenorocire ca bancile cer 25-30% avans la credite"

share:

Dezvoltator imobiliar: "Nu este nicio nenorocire ca bancile cer 25-30% avans la credite"
Românii ar trebui să înveţe să economisească înainte de a se angaja la un credit ipotecar, iar dezvoltatorii care construiesc astăzi locuinţe cu gândul la Prima Casă greşesc profund, pentru că ar trebui să-şi gândească proiectele pentru cei care pot acces

Românii ar trebui să înveţe să economisească înainte de a se angaja la un credit ipotecar, iar dezvoltatorii care construiesc astăzi locuinţe cu gândul la Prima Casă greşesc profund, pentru că ar trebui să-şi gândească proiectele pentru cei care pot accesa un credit ipotecar, spun doi dintre dezvoltatorii prezenţi la târgul imobiliar tIMOn, care se desfăşoară în aceste zile în Bucureşti.

„Nu este nicio nenorocire că băncile cer 25-30% avans la credite. Oamenii trebuie să ştie că aceşti bani se economisesc şi abia apoi să ia un credit. Nu trebuie să forţăm oamenii să ia credite cu orice preţ“, a declarat Ion Cătuţoiu, country manager al Volumetric România.

În acelaşi timp, reprezentantul dezvoltatorului italian Nusco Imobiliara descrie programul Prima Casă ca pe un eveniment din istoria României care a alterat piaţa imobiliară şi consideră că piaţa poate continua şi fără el.

„Un astfel de program nu există în altă parte în Europa. Efectiv a modificat structura pieţei. Dacă nu va mai continua, sigur se va înregistra o descreştere a vânzărilor, pentru că un credit ipotecar este mai scump şi puţin mai complicat de obţinut. Dezvoltări, însă, vor fi în continuare, dar cu o rată mai mică de creştere. Piaţa se va aşeza şi fără Prima Casă“, a menţionat Vincenzo Aquino, COO în cadrul Nusco Imobiliara, companie care dezvoltă un proiect cu 360 de apartamente în cartierul Pantelimon.

El este convins că băncile vor modifica nivelul avansului perceput la creditele ipotecare, iar dezvoltatorii imobiliar vor deveni mai realişti şi vor promova preţuri care să ţintească familiile cu venituri de 1.500 euro pe lună.

„Cine construieşte astăzi locuinţe cu gândul că Prima Casă va continua încă zece ani face o greşeală. Dezvoltările trebuie gândite pentru persoanele care vor cumpăra prin credit ipotecar. Eu sper ca Prima Casă să dureze cât mai mult, dar nu avem nicio garanţie. Clienţii noştri care vin prin Prima Casă se plâng de faptul că accesul la program este tot mai complicat, pentru că astăzi se alocă fonduri şi în trei zile se termină. Este o bătălie grea pentru cei care încearcă să obţină acest tip de credit“, spune Aquino.

El încurajează românii să investească în apartamente pe care să le închirieze, dând contraexemplul Italiei, unde pentru un apartament în valoare de 100.000 de euro, italienii plătesc anual peste 1.500 de euro taxe şi impozite pe proprietate, făcând câştigul din astfel de activităţi imposibil. Aquino spune că în România încă se pot obţine câştiguri bune din închiriere, pentru că nivelul de taxare este mai relaxat. 

sursa: capital.ro