Meniu Anunt
20-06-2018

Dezvoltare pe verticala

share:

Dezvoltare pe verticala
In perioada de boom imobiliar, orice bucatica de teren a constiuit o oportunitate pentru investitorii din acest segment. Dar terenul nu trebuia sa fie neaparat pe pamant.

In perioada de boom imobiliar, orice bucatica de teren a constiuit o oportunitate pentru investitorii din acest segment. Dar terenul nu trebuia sa fie neaparat pe pamant. Terasele blocurilor vechi din marile orase au fost suprainaltate in ultimii 5 ani si astfel a prins contur aprtamentul situat la mansarda blocurilor vechi. 

Un apartament la mansarda unui bloc vechi poate fi o alegere inspirata pentru un cuplu de tineri casatoriti sau pentru o familie cu un copil care se poate angaja la plata unui credit pentru urmatorii 15-20 de ani. Acesta este profilul clientilor lui Adrian Ruja, un om de afaceri din Sibiu care construieste locuinte pe terasele blocurilor vechi in Bucuresti.

Desi fata de anul 2009 preturile au scazut cu 5 – 10%, in anul 2010 Adrian Ruja a construit 70 de apartamente mansardate cu preturi intre 750 si 1.000 de euro pe metru patrat. Cele mai multe lucrari au fost in sectoarele 2, 3, 4 si 6. Pentru a declara un santier deschis, este necesar acordul a peste jumatate dintre proprietari  si incheierea unui contract cu asociatia de locatari prin care se cedeaza drepturile de proprietate asupra terasei. In schimb, blocul vechi va fi reablitat termic si renovat de catre firma omului de afaceri.

Cel mai cerut apartament la mansarda blocurilor vechi in 2010 a fost cel de 3 camere, astfel incat sa se incadrezze in suma de 60.000 euro pentru a fi eligibil prin programul Prima Casa. Pentru o astfel de lucrare timpul de executie este unul scurt, intre 4 si 6  luni. Spre comparatie, o locuinta intre-un bloc nou implica o perioada de executie intre 1 si 3 ani.  

Mansarde pe blocuri vechi si in provincie

Nu doar in Capitala terasele blocurilor vechi au fost atractive pentru constructori. Printre orasele care in care locuintele de tip mansarda pe blocurile vechi sunt o practica de cativa ani se numara Sibiul, Suceava si Ramnicu Valcea.

Spre exemplu, in Ramnicu Valcea a inceput constructia mansardelor de aproximativ 5 ani, potrivit lui Marius Statescu, agent imobiliar din Ramnicu Valcea francizat in sistemul Realpro. „Modalitatea initiala de constructie - lemn si OSB, a afectat opinia pietei privind calitatea acestora. Chiar daca acum se construieste pe zidarie clasica si cadre din beton, cumparatorii au o perceptie proasta asupra acestor constructii, provenita din experientele trecute. Asta inseamna si o afectare a preturilor in sens negativ. In 2010 au fost incepute foarte putine lucrari de mansardare, stocul din 2009 fiind suficient pentru a acoperi cererea”, a precizat Statescu. El a mai adaugat ca, pe acest segment de locuinte, preturile au scazut in 2010 fata de 2009 cu 25% si fata de 2008 cu 50%, nivelul actual fiind intre 500-600 euro pe metru patrat util, la nivel finisat total, in functie de zona.

Pentru orasul Ramnicu Valcea si imprejurimi, cumparatorul clasic pentru acest gen de locuinte este cel cu venituri relativ reduse si medii si cel care munceste in strainatate. Spre deosebire de cei care muncesc in tara, cei care pleaca la munca in strainatate nu au prejudecati in ceea ce priveste acest tip de apartamente. 

Chiar daca un astfel de apartament nu mai este la fel de atractiv cum era in urma cu cativa ani, totusi preturile sunt cu 20-25% mai mici decat in cazul apartamentelor clasice din blocurile vechi. Cele mai cautate mansarde construite pe terasele blocurilor vechi sunt garsonierele si apartamentele cu 2 camere, de multe ori aflate la stadiu nefinisat, pentru a se incadra in bugete. In privinta apartamentelelor cu 3 si 4 camere, chiar daca sunt considerabil mai ieftine decat cele clasice, acestea raman nevandute.