Meniu Anunt
30-09-2020

De ce elevii trebuie sa invete educatie tehnologica si care sunt avantajele aduse de aceasta materie?

share:

De ce elevii trebuie sa invete educatie tehnologica si care sunt avantajele aduse de aceasta materie?
Educatia este in general domeniul care are rol decisiv in destinul unei societati si este cea care ar trebui sa ne spuna directia in care lumea se indreapta. Educatia poate fi realizata atat la nivel de familie cat si la nivel general prin sistemul de invatamant.

Astfel, atat familia cat si programele de studiu generale au rolul de a valorifica vocatia fiecarei persoane.

De ce se studiaza educatia tehnologica din clasa a 5-a?

Cu ajutorul educatiei tehnologice, studiul va pune accentul pe individ in sine, fiind vazut drept o personalitate distincta, care are o chemare specifica si care poarta propria vocatie. Inca de la clasicul educatie tehnologica clasa 5 si pana in clasa a 8-a aceste notiuni se schimba in ideea de a oferi elevului perspective imbunatatite asupra a ceea ce poate face. Elevului ii sunt prezentate mai multe elemente si domenii de activitate, scopul fiind acela de a permite elevului sa aleaga in functie de dorintele sale un domeniu in care sa activeze. Astfel, ideea de individ care este supus planificarii sociale dispare si elevul are posibilitatea sa aleaga mai usor domeniul in care vrea sa faca performanta.

De asemenea, orientarea vocationala pe care o aduce educatia tehnologica este foarte importanta si sunt foarte multe persoane care se intreaba in prezent, care este menirea lor, rolul educatiei tehnologice fiind acela de a impiedica acest lucru si de a oferi perspective elevilor.

Educatia tehnologica este cea care prezinta modul in care stiinta a evoluat si in care tehnologia are rolul de a accelera trecerea catre o societate industrializata sau catre una postindustriala bazata pe informatica si pe tehnologie de ultima generatie.

Pentru ca intr-un manual tehnologie clasa 5 se pune foarte mult accentul pe mai multe discipline si pe mai multe module care formeaza impreuna disciplina denumita educatie tehnologica, elevul se apropie cat mai mult de aptitudinile pe care le are, in mod neconditionat si cu rabdare astfel incat sa poata constientiza progresiv aceste aspecte si sa poata sa se dezvolte in timp in directia dorita. Educatia tehnologica are rolul de a il ajuta pe elev sa determine care este chemarea sa si ce inclinatii are, de ce domeniu se simte atras si ce isi doreste sa faca pentru toata viata.

In toata Uniunea Europeana, scopul este acela de a atenua diferentele care apar intre educatia pe care elevul o primeste si intre viata profesionala pe care acesta urmeaza sa o aiba. Din acest motiv a aparut educatia tehnologica, o materie care se integreaza in mod progresiv in programa si care este o disciplina considerata importanta pentru invatamantul din tara noastra.

Educatia tehnologica incepe cu un manual de educatie tehnologica clasa a 5 a si se continua pana in clasa a 8-a cu informatii variate structurate pe module diferite. Educatia tehnologica reprezinta o disciplina pentru cultura generala si nu implica invatarea tehnica sau profesionala, dar nici invatarea teoretica in sensul cu care s-au obisnuit deja elevii. De asemenea, educatia tehnologica nu vizeaza nici instruirea practica, pentru a se obtine initierea in diverse mestesuguri ci scopul acestei materii este de a prezenta anumite domenii de activitate.

Scopul educatiei tehnologice nu este aceea de a obtine profesionalizare si doar aduce elemente noi, in materia aferenta fiecarui an, prezentand domenii de activitate si tipuri de activitati intr-un mod accesibil fiecarui elev astfel incat acestia sa poata sa descopere frumusetea stiintei.

Educatia tehnologica, indiferent de modul in care este denumita, este cea care alaturi de limba Romana, respectiv limba materna si de matematica, este prezenta in toate scolile europene.

Aceasta materie este considerata o disciplina moderna care are tot potentialul de a tine pasul cu dezvoltarea tehnica si tehnologica dintr-un numar foarte mare de domenii. Spre exemplu, elevul trebuie sa se familiarizeze cu un numar cat mai mare de domenii de activitate pentru a-si optimiza aptitudinile profesionale care pot aparea ulterior. Elevul trebuie sa faca cunostinta cu un numar cat mai mare de domenii pentru a putea sa isi aleaga mai usor o materie preferata.

Cu ajutorul educatiei tehnologice predata din manuale moderne si interesante, elevii vor invata cu placere despre toate domeniile de activitate importante si vor putea descoperi activitati in care le-ar placea sa lucreze atunci cand vor deveni adulti, ceea ce ii va ajuta sa isi aleaga liceul si ulterior programul de studiu postliceal, universitar si chiar postuniversitar.