Meniu Anunt
13-02-2018

Cota TVA ar putea sa scada la 18% din 1 ianuarie 2019

share:

Cota TVA ar putea  sa scada la 18% din 1 ianuarie 2019
Posibile modificari aduse Taxei pe Valoare Adaugata, conform noului Program de Guvernare al Guvernului Dancila!

Guvernul Dancila a publicat la inceputul acestei luni Programul de Guvernare pentru urmatorii 2 ani, care include o serie de specificatii legate de cota TVA. 

Astfel, Guvernul Dancila intentioneaza sa propuna scaderea cotei TVA incepand cu 1 Ianuarie 2019 de la 19% la 18%. Romania ar deveni, astfel, tara cu a doua cea mai mica cota TVA din Uniunea Europeana, dupa Luxembourg. 

Tot in Programul de Guvernare mai este mentionata o posibila modificare a cotei de 5% TVA pentru vanzarea de imobile, insa cu o formulare destul de vaga: 

"Guvernul va propune modificarea cotei TVA de la 19% la 18%, începând cu 1
ianuarie 2019. Astfel, vom avea a doua cea mai redusă cotă din UE, după
Luxemburg cu 17%. Vom extinde cota 5% de TVA pentru vânzarea de locuințe
(cele cu o suprafață mai mică de 120mp) şi pentru inputuri în agricultură, cel
târziu începând cu 1 ianuarie 2019"

La prima vedere, s-ar intelege ca se va extinde aplicabilitatea cotei de TVA 5% pentru locuintele mai mici de 120 mp utili, indiferent de valoarea de tranzactie sau de numarul de proprietati detinute de cumparatori. Insa nu putem decat specula pe aceasta tema, exprimarea fiind extrem de generala. 

Aceste modificari ar putea avea un impact pozitiv asupra pietei imobiliare, prin crearea unor facilitati fiscale la vanzarea imobilelor. Ramane de vazut daca popunerile se vor transforma si in intr-un proiect de lege. 

Vedeti intreg programul de guvernare pentru urmatorii 2 ani aici: http://bit.ly/2nW7RBk