Meniu Anunt
17-10-2022

Colliers: Pe fondul majorării prețurilor locuințelor și costurilor de creditare, crește cererea pentru chirii. Apar ansamblurile rezidențiale destinate exclusiv închirierii

share:

Colliers: Pe fondul majorării prețurilor locuințelor și costurilor de creditare, crește cererea pentru chirii. Apar ansamblurile rezidențiale destinate exclusiv închirierii
Adriana Drăgușin

Compania de consultanță se va ocupa de închirierea Vitan Estates, primul ansamblu rezidențial destinat exclusiv închirierii din București, reprezentând o investiție de peste 20 de milioane de euro.

Pe fondul creșterii prețurilor pe piață și al înăspririi condițiilor de creditare, consultanții Colliers observă un interes din ce în ce mai mare pentru segmentul închirierilor. „Creșterea dobânzilor față de minimele înregistrate în ultimii ani a făcut ca raportul dintre rată și chirie să se inverseze. Astfel, în prezent, în majoritatea zonelor centrale din orașele mari din România, chiria pentru un apartament a devenit mai mică decât rata lunară pentru același apartament, ceea ce va duce la creșterea cererii pentru închirierea de locuințe în următoarea perioadă”, notează aceștia. Dacă interesul pentru închirierea de locuințe noi a fost satisfăcut până în prezent de mici investitori care achiziționau pachete de apartamente și le scoteau pe piața de închiriere, acum începe să atragă și atenția dezvoltatorilor.

Citește și: Volumul tranzacțiilor cu terenuri de construcții din zona Bucureștiului s-a dublat între 2020 și 2022. Cele destinate investițiilor rezidențiale „vor rămâne cele mai căutate în viitor”

Astfel, compania cu acţionariat american Bucharest Properties REIT a desemnat recent compania de consultanţă imobiliară Colliers pentru asigurarea serviciilor complete de închiriere corporate pentru Vitan Estates, primul ansamblu rezidențial dedicat exclusiv închirierii din București, bazat pe un concept american. „Colliers s-a dovedit a fi partenerul ideal în atingerea celui mai important obiectiv al nostru, acela de a oferi servicii și experiențe de înaltă calitate tuturor celor care aleg să locuiască cu noi, deoarece la Vitan Estates, chiriașii noștri sunt prioritatea noastră principală”, adaugă Violeta Niculae, director de operațiuni, Vitan Estates.

O tendință de durată

De asemenea, compania autohtonă de consultanță imobiliară mai poartă în prezent discuții cu mai mulți dezvoltatori și investitori privind construcția de ansambluri rezidențiale destinate exclusiv închirierii în câteva zone din București și au intermediat recent o tranzacție de teren pentru un astfel de proiect.

Deja nu mai vorbim la viitor despre dezvoltarea segmentului rezidențial destinat închirierii și trendul continuă. Ne bucurăm extrem de mult că Bucharest Properties REIT a ales Colliers pentru servicii complete de închiriere pentru faza 3 a proiectului rezidențial Vitan Estates, consolidând parteneriatul pe termen lung pentru dezvoltarea și a acestui segment al pieței rezidențiale. Colliers își întărește astfel și mai mult poziția pe piața rezidențială, prin serviciile de consultanță, tranzacționare, închiriere, project management și administrare pentru investitori, dezvoltatori și operatorii din piață.”

Gabriel Blăniță, Associate Director Valuation & Advisory Services, Colliers România

Citește și: Un ansamblu cu adăposturi antiatomice: EnVogue Residence dă startul vânzărilor pentru faza a doua a proiectului din Bd. Iuliu Maniu

Interesul dezvoltatorilor pentru ansamblurile destinate exclusiv închirierii vine în contextul în care, pentru prima dată din 2015 încoace, marja de creștere a salariilor din România a fost mai mică atât decât cea a inflației, cât și decât a prețurilor locuințelor. „Evoluția de până în 2020 a făcut ca Bucureștiul să fie una din capitalele cu cele mai accesibile locuințe din UE, alături de Sofia, raportat la nivelul salariului mediu. Nivelul mai ridicat al prețurilor locuințelor determină potențialii cumpărători fie să amâne decizia de achiziție a unei locuințe, fie să nu își mai permită o astfel de achiziție. Astfel, dacă la începutul anului 2021 era nevoie de cca 7,5 ani de salariu mediu pentru a cumpăra apartamentul mediu, acum vorbim de o perioadă de cel puțin 8 ani”, subliniază reprezentanții Colliers. Aceștia se așteaptă ca, în următorii doi ani, o perioadă caracterizată de o inflație ridicată și de o creștere a dobânzilor față de minimele istorice din 2020, această evoluție să continue, iar prețurile locuințelor să fie tot mai puțin accesibile.

Citește și: Colliers: În T2 2022, cererea de spații de birouri a revenit la valorile de dinaintea pandemiei. Totuși, piața se confruntă în continuare cu provocări

375 de unități locative, destinate închirierii

Situat în imediata apropiere a staţiei de metrou Mihai Bravu, complexul Vitan Estates cuprinde trei blocuri, cu un regim de înălţime de P+5-P+11 etaje și o suprafață totală de peste 20.000 de metri pătrați construiți, investiţia totală în acest proiect depășind 20 de milioane de euro. Complexul are disponibile 375 locuințe – lofturi, studiouri, două și trei camere, toate utilate și mobilate (la cerere, nemobilate).

După modelul american, în complex există și spălătorie și uscătorie, sală de fitness, un bistro, un magazin de proximitate, serviciu de concierge și locuri de parcare. Contractele de închiriere sunt semnate pe o perioadă de cel puțin un an, cu posibilitatea prelungirii, zona oferind acces rapid către magazine, centre comerciale, supermarketuri, parcuri, restaurante și alte locuri de interes din București. „Cererea pentru închiriere este în continuă creștere, iar expertiza și profesionalismul echipei Colliers contribuie la dezvoltarea în România a segmentului rezidențial destinat închirierii”, afirmă Kim Vrânceanu, co-fondator al Bucharest Properties REIT.

Cele două blocuri finalizate din cadrul complexului rezidențial Vitan Estates sunt închiriate aproape în totalitate, acestea ajungând la un grad de ocupare de 98,7%, iar cea de-a treia clădire, aflată în faza de construcție, este 100% preînchiriată. Costurile de întreținere sunt direct proporționale cu consumul fiecărei locuințe, toate apartamentele având contoare individuale pentru apă, gaz și energie electrică, centrală proprie sau de bloc de ultimă generație, dar și aer condiționat. Apartamentele au ferestre largi, balcon și beneficiază de un design modern, ce se poate adapta ușor pentru munca la domiciliu.