Meniu Anunt
20-06-2018

Ce apartament poate cumpăra o familie tânără?

share:

Ce apartament poate cumpăra o familie tânără?
Declinul pieţei imobiliare din ultimii doi ani a adus preţuri foarte tentante pentru locuinţe deşi sumele cerute pentru achiziţionarea unei case inca nu sunt la îndemâna tuturor.

Declinul pieţei imobiliare din ultimii doi ani a adus preţuri foarte tentante pentru locuinţe. Deşi atractive în momentul de faţă, sumele cerute pentru achiziţionarea unei case nu sunt la îndemâna tuturor.

Cei mai mulţi dintre clienţii interesaţi de a cumpăra o proprietate sunt nevoiţi să apeleze la diverse forme de creditare. Formele de finanţare sunt necesare fie pentru a completa suma, fie pentru a o obţine integral.

Evoluţia pieţei imobiliare din ultima perioadă a ajustat profilul clientului interesat de achiziţia unei locuinţe. Şi asta pentru că, în anul 2010, un apartament cu o suprafaţă de 63 de metri pătraţi poate fi cumpărat la preţul de tranzacţionare din 2008 al unei garsoniere de 35 metri pătraţi.

Astfel, potrivit unei analize realizată de compania de brokeraj bancar KIWI Finance, o familie de două persoane, cu un venit de 660 de euro, fără alte datorii, poate accesa în prezent un credit ipotecar în valoare de 52.210 euro cu rambursare în 30 de ani. Adăugând avansul de 25%, respectiva familie poate achiziţiona un imobil cu o suprafaţă medie de 63 metri pătraţi cu 69.613 euro, la un preţ de construcţie de 1.100 euro/metru pătrat.

Ce poţi alege?

 Ce oferte găseşti în piaţă cu bugetul de mai sus? De pildă, compania Be Igloo vinde studiouri în My Dream Residence Pipera cu 57.450 euro. Între ofertele agenţiei Vission House putem găsi o garsonieră în Mihai Bravu, cu o suprafaţă generoasă – 41metri pătraţi – care costă 50.000 euro.

“În momentul de faţă, majoritatea clienţilor accesează creditul Prima Casă (85-90% din clienţi). Noi ne facem treaba repede, mă refer la trimiterea documentelor proprietăţii către bancă” afirmă  Nimrod Zvik, director de marketing, Be Igloo. În opinia sa, creditele cu Prima Casă sunt puţin mai dificile deoarece sunt implicate mai multe părţi - vânzător, client, bancă, FNGCIMM, oficiul de cadastru, notar. În felul acesta, dosarul poate să stea mai mult la bancă dacă întârzie oficiul de cadastru sau poate sta mai mult la fondul de garantare.

Oferte pentru toate buzunarele

 Dacă mai aveţi ceva bani puşi deoparte, vă puteţi orienta spre oferte mai scumpe.  De exemplu, un apartament de două  camere, din portofoliul agenţiei Vission House,situat în zona Nerva Traian – Unirea, în arie de 64 metri pătraţi, costă 70.000 euro. În ansamblul Ten Blocks, Be Igloo vinde apartamente cu trei camere care costă 88.000 de euro.

“Clienţii care vin cu banii în mână sunt excepţii. Aproape toată lumea care cumpără acum, la fel ca şi în anii trecuţi, achiziţionează cu credit. Durează mai mult întregul proces, se complică lucrurile pentru toată lumea, dar până la urmă, este o problemă de răbdare. Totul se rezolvă. Pentru un credit ipotecar, durata este de 25-30 de zile, iar în cazul Prima Casă, timpul creşte până la 45 de zile.”, spune Andrei Rusu, director Vission House.

Rate la dezvoltator

 Dincolo de ofertele băncilor, clienţii pot găsi şi alte modalităţi de plată, printre care finanţarea direct la dezvoltator. “Noi ne-am propus să distrugem mitul potrivit căruia finanţarea este mai grea acum faţă de 2008. Aşadar, oferim condiţii de creditare similare în privinţa costurilor cu Prima Casă dar fără restricţiile specifice acestui program: credit de 50.000 euro - rată lunară de 300 euro sau credit de 100.000 euro cu rată lunară 600 euro”, explică Alexandru Petrescu, director de vânzări la Green City.

Provocarea rămâne în momentul de faţă alegerea băncii potrivite care să finanţeze conform nevoilor individuale ale clienţilor. Chiar dacă poate părea greoi în acest moment, nu este un lucru imposibil de realizat,