Meniu Anunt
18-01-2016

Busteni, primul oras din Romania care va fi reabilitat termic in intregime. Capitala se apropie de un nou record

share:

Busteni, primul oras din Romania care va fi reabilitat termic in intregime. Capitala se apropie de un nou record
Busteni ar urma sa fie primul oras din Romania reabilitat termic in intregime, proces care ar urma sa se incheie in prima parte a acestui an. Un lot de inca sapte blocuri ar urma sa fie finalizat in primul semestru, ceea ce ar face ca orasul-statiune mont

Busteni ar urma sa fie primul oras din Romania reabilitat termic in intregime, proces care ar urma sa se incheie in prima parte a acestui an. Un lot de inca sapte blocuri ar urma sa fie finalizat in primul semestru, ceea ce ar face ca orasul-statiune montana sa fie primul in care toate blocurile de locuinte sa beneficieze de izolatie termica. Programul de reabilitare termica a inceput in anul 2009 si a inclus nu mai putin de 135 de blocuri care au necesitat reabilitare termica.

„Fondurile au fost asigurate in proportie de 50% de la Ministerul Dezvoltarii si 50% de la bugetul local, asociatiile de proprietari nu au fost nevoite sa dea niciun ban. Noi am investit peste 12 milioane de lei de la inceputul acestui program. Sunt 135 de blocuri, din care mai raman de reabilitat 7, care sunt deja in lucru, in cateva luni vom finaliza proiectul”, a declarat primarul Emanoil Savin.

Reusita autoritatilor din Busteni este cu atat mai mare cu cat statiunea de pe Valea Prahovei este prima care sa beneficieze de o izolare completa din punct de vedere termic a peste 100 de blocuri, asta desi in anul 2010 orasul Lehliu – Gara a reusit sa finalizeze reabilitarea termica a orasului in care existau numai 18 blocuri.

Pana la jumatatea acestui an, statiunea Busteni ar urma sa devina cea mai mare asezare urbana din Romania si prima din judetul Prahova, care sa beneficieze de izolarea completa a locuintelor, parte a unui angajament luat de tara noastra in fata Uniunii Europene pentru reducerea consumului de energie.

Demarat inainte de criza, proiectul de reabilitare termica a cladirilor s-a miscat in primii ani intr-un ritm mai alert, doar ca in ultimii ani avantul s-a domolit, iar in ultimele luni aproape ca a disparut din peisaj, in lipsa finantarii primite din partea autoritatilor locale, desi exista un sprijin din partea Uniunii Europene pentru buna desfasurare a sa.

Reducerea consumului de energie din locuinte este o norma europeana care se va aplica tuturor constructiilor de locuinte noi incepand cu anul 2020. Pana atunci, insa, tara noastra, precum si celelalte din Uniunea Europeana, au obligatia de a reduce consumul de energie cu 20%, conform obiectivelor asumate fata de UE.

Romania si-a asumat o tinta de consum de energie primara de 43 milioane TEP (Tona Echivalent Petrol) in anul 2020, ceea ce reprezinta o scadere cu 19% fata de consumul previzionat in anul 2007. TEP (Tona Echivalent Petrol) este o unitate de masura a energiei care este egala cu energia chimica eliberata prin arderea unei tone de petrol.

In ciuda angajamentului pe care l-am luat fata de Uniunea Europeana, tara noastra se afla mult in spatele statelor dezvoltate din UE cand vine vorba de cladirile eficiente energetic, in momentul de fata, cu mai putin de 5 ani pana la termenul limita, Romania avand sub 10% din totalul cladirilor anvelopate.

Sursa: wall-street.ro