Meniu Anunt
07-08-2015

Băncile româneşti ar putea vinde credite toxice în valoare de 5-6 mld. euro în acest an

share:

Băncile româneşti ar putea vinde credite toxice în valoare de 5-6 mld. euro în acest an
Volumul de tranzacţii imobiliare cu proprietăţi comerciale (birouri, centre comerciale, parcuri logistice) a fost de doar 190 mil. euro în primul semestru al acestui an, în scădere faţă de perioada similară a anului trecut, potrivit companiei de consultan

După ce anul trecut România a fost plasată în topul ţărilor din regiune după volumul de proprietăţi tranzacţionate, imediat după Polonia şi Cehia, cu vânzări în valoare de 1,15 mld. euro, începutul acestui an a avut un start prost. Totuşi, compresia randamentelor investiţionale (yield) din pieţe precum Polonia şi Cehia au determinat tot mai mulţi investitori să îşi îndrepte atenţia către România, care beneficiază acum de un nivel de interes comparabil cu perioada de dinainte de criza din 2008.

„Yield-urile au scăzut cu 50 – 75 de puncte procentuale în ultimele 12 luni, dar în Bucureşti continuă să fie cu 150 – 250 puncte procentuale peste nivelurile înregistrate în Praga sau Varşovia“, spune Andrei Văcaru, Capital Markets Consultant & Head of Research în cadrul JLL, companie care a fost implicată în 77% din volumul tranzacţiilor imobiliare din primul semestru.

În Bucureşti, randamentele practicate pe sectorul de birouri sunt de 7,5%, cele pe retail sunt de 7,75%, iar pe industrial de 9,25%. Yield-ul sau randamentul investiţional este un indicator folosit în piaţa imobiliară pentru a determina profitabilitatea unei proprietăţi. Valoarea netă a acestuia se calculează prin scăderea costurilor anuale de operare a clădirii vizate din chiria anuală generată de imobil, iar rezultatul se împarte la valoarea proprietăţii.

Până la finalul anului, consultanţii JLL se aşteaptă ca volumul tranzacţiilor să crească la circa 800 mil. euro, bazându-se pe faptul că un număr semnificativ de clădiri de birouri şi spaţii industriale din România se află în stadii avansate de negociere privind vânzarea.

„Numărul băncilor dispuse să acorde finanţări pentru proiecte imobiliare mari (peste 20 de milioane de euro) este în creştere, iar condiţiile oferite s-au îmbunătăţit“, menţionează Andrei Văcaru.

Apetit pentru credite toxice

Specialiştii JLL estimează că anul acesta va fi tranzacţionat un volum de credite neperformante în valoare nominală de 5-6 mld. euro, constatând o accelerare a acestor tipuri de vânzări. Cel mai mare pachet de credite toxice aflat acum pe piaţă aparţine BCR şi constă în credite neachitate în valoare de 2,7 mld. euro, majoritatea cu garanţii imobiliare. H.I.G. Capital s-a asociat în cursa pentru achiziţia acestui portofoliu de credite neperformante cu americanii de la Blackstone, cel mai profitabil manager de active din lume, şi AnaCap. De portofoliul BCR mai este interesat şi Lone Star, dar şi un consorţiu format din Deutsche Bank, Baupost (SUA) şi Sankaty Advisors (afiliat Bain Capital din SUA). Cu alte cuvinte este o competiţie între banii americani.

„Este foarte posibil ca multe dintre activele care stau la baza acestor credite neperformante să fie scoase la vânzare în viitorul apropiat, crescând oferta de produse rezidenţiale şi comerciale“, se precizează în cel mai recent raport de piaţă al JLL.

Sursa: capital.ro