Meniu Anunt
28-06-2019

Am fost acolo: Conferinta „Oraşul meu – Acasă şi la birou”

share:

Am fost acolo: Conferinta „Oraşul meu – Acasă şi la birou”
Ieri, 27.06.2019, a avut loc Evenimentul „Oraşul meu – Acasă şi la birou”, organizat de News.ro. Tema evenimentului, la care au participat nume importante din industrie, a fost dezvoltarea urbana si colaborarea public-privat

Unele proiecte rezidentiale pot fi considerate etalon in ceea ce priveste construirea unei comunitati de la zero si al unui stil de viata adecvat pentru locuitori.  Dezvoltatorii Cosmopolis si Coresi Brasov, de exemplu, vor construi in premiera pentru Romania scoli de stat in incinta complexelor. Cosmopolis, de altfel, intentioneaza sa creasca numarul de unitati pana la 8000 de locuinte si 30.000 de locuitori, proiectul urmand sa capete dimensiunile unui oras mediu din tara. 

”Avem o viziune până in 2033. Plănuim încă 8000 de unităţi locative şi încă 23.000 de rezidenti. În total, vom avea peste 30.000 de locuitori”

Gabriel Voicu, Director de Vanzari si de Marketing Cosmopolis

Tatian Diaconu a vorbit in cadrul evenimentului despre poriectul mixt Coresi din Brasov, devenit un etalon de regenerare urbana pentru Romania. Dezvoltat pe terenul fostei platforme industriale Tractorul, Coresi include astazi cel mai mare centru comercial din Brasov si mii de locuinte moderne si confortabile, care ofera locuitorilor din cartier un stil de viata sanatos si variat. Comunicarea intre factorii privati si publici este esentiala: 

"Cartierul Coresi din Braşov este o alternativă la cele două mari cartiere, Valea Plângerii şi Războieni. De ce Valea Plângerii? Ne-am obişnuit să ne plângem că nu avem legi, nu avem bani, nu avem competenţe. Avem şi bani, şi bani, şi competenţe. Cartierul Războieni se găseşte în fiecare comunitate, în care fiecare se bate cu fiecare. Din punctul meu de vedere, a venit momentul ca oamenii să se aşeze la aceeaşi masă, să discute”

Tatian Diaconu

Exact despre parteneriatul public - privat si despre strategia statului in ceea ce priveste dezvoltarea durabila a discutat si doamna Csilla Lorincz, coordonator al biroului de Dezvoltare Durabila. 

”Mediul privat are un rol foarte important. Agenda noastră presupune un buget care nu are cum să fie acoperit doar din fonduri bugetare. Aportul societăţii civile este foarte important. Dacă nu vorbim despre aceste obiective, despre direcţia în care vrem să mergem, nu putem să mergem mai departe”

Csilla Lorincz

Viorel Mohorea, Sales Manager in cadrul companiei de consultanta imobiliara SVN, estimeaza ca numarul de locuinte livrate anul viitor in Bucuresti ar putea creste cu 10% fata de anul acesta. Peste 40% din acestea se vor gasi in apropiere de polurile de birouri importante, pentru generatia millenials fiind extrem de importanta apropierea de birou. Segmentul Middle Market urmeaza sa depaseasa in premiera segmentul Mass Market, iar acest lucru impune noi conditii dezvoltatorilor:

”Nevoia omului începe din ce în ce mai mult să îşi spună cuvântul şi un exemplu clar în aest sens este dat de segmentul de middle market, oameni cu venituri peste medie, care în premieră a depăşit cel de mass-market, aici vorbim de un procent de 52% pentru acest middle market faţă de aproximativ 48% pentru segmentul de mass market. Epoca 'Construieşte şi vei vinde' s-a terminat. Mă bucur să văd că există parteneri care au înţeles şi nu au construit doar apartamente, unele mai bine împărţite, altele mai prost împărţite, ci au construit un stil de viaţă. Business-ul lor a fost şi va fi axat pe nevoia clientului şi creionat de cumpărător, de omul care vrea să trăiască într-un mediu liniştit, curat şi unde să aibă tot ce îi trebuie”

Viorel Mohorea, SVN

Despre comunitate si schimbarile din piata de birouri a vorbit domnul Mike Hapoianu, directorul general Mindspace Romania. Conceptul de co-working prinde din ce in ce mai mult teren, cuvantul cheie pentru majoritatea angajatilor fiind flexibilitatea. Aproape o trime din angajati ar alege flexibilitatea la locul de munca in locul unei indemnizatii de vacanta, in timp ce 83% dintre angajati ar alege oferta unui angajator care ofera un program si loc de munca deschis:

”Aproape o treime, 28%, dintre angajaţi, ar alege ”flexible working” faţă de o creştere a indemnizaţiei de vacanţă. În plus, 83% ar alege un job care ofera flexibilitate faţă de un job clasic, unde te duci, stai 8 ore. Acum câţiva ani, conceptul de co-woking era necunoscut”

Mike Hapoianu, Mindspace

In cadrul evenimentului au mai fost prezentate rezultatele unui studiu amplu realizat de Banca Mondiala pe teritoriul Romaniei, menit sa identifice principalele probleme si necesitati ale cetatenilor ce locuiesc in resedintele de judet. Printre problemele indicate de cei intervievati, cel mai frecvent a fost amintita lipsa de investitii, mai ales in infrastructura. Se remarca existenta unor orase-nucleu, care atrag numeroase persoane din regiunile apropiate (peste 15% dintre locuitori fac zilnic naveta catre un astfel de oras). Este esentiala gandirea strategica, pe termen foarte lung:

”La nivelul României, avem nevoie de planuri urbanistice şi de o viziune pentru fiecare dintre oraşele noastre şi pentru zonele metropolitane”

Adina Vinţan, Banca Mondiala

Despre dezvoltare urbana rationala si rolul tehnologiilor noi in coagularea comunitatii a discutat si Radu Puchiu, co-fondator H.appyCities. H.appyCities este o aplicatie gratuita care permite cetatenilor marilor metropole sa acceseze o multitudine de informatii si servicii din orasul lor (inclusiv Bucuresti). Radu Puchiu a identificat lipsa de dialog cu autoritatile drept una dintre principalele probleme ale Capitalei. 

”Soluţiile sunt mai bune atunci când vin dintr-o comunitate. Dacă începi o discuţie, se vor alătura oameni care ştiu şi care vin cu soluţii. Apoi, soluţiile implementate sunt mult mai uşor de acceptat de către comunitate”

Radu Puchiu, co-fondator H.appyCities

Sursa foto