Meniu Anunt
18-01-2024

2024 - Mesaj de interes general: Mare atentie daca primiti apeluri sau e-mailuri suspecte efectuate in numele BNR!

share:

2024 - Mesaj de interes general: Mare atentie daca primiti apeluri sau e-mailuri suspecte efectuate in numele BNR!
Atac de tip spoofing (utilizarea frauduloasă a numărului de telefon) în care este folosit numele BNR

In 2023 Banca Națională a României a primit o serie de sesizări care semnalau utilizarea numerelor de contact telefonice indicate pe pagina website a BNR (021 313 04 10 sau 021 315 27 50) de către persoane care pretindeau că vorbesc din partea BNR, în legătură cu presupuse împrumuturi online făcute pe numele celor apelați. Se solicitau date personale, sub diverse pretexte (confirmarea unor cereri de împrumut, ștergerea împrumutului din sistem, date de card etc., în funcție de răspunsurile date de cel contactat).

Atragem atenția că aceste apeluri nu au fost inițiate din rețeaua telefonică a BNR și reiterăm faptul că Banca Națională a României, în calitatea sa de bancă centrală a țării, îndeplinește atribuții reglementate expres de Legea nr. 312/2004 privind Statutul Băncii Naționale a României, și nu este abilitată să ofere populației produse sau servicii de creditare.

Este important să nu se dea curs solicitărilor de acest tip, venite din partea unor persoane care pretind că sunt salariați sau reprezentanți ai BNR și care invocă pretinse împrumuturi solicitate/aprobate/acordate de BNR, și solicită date sau documente cu caracter personal sau transferuri de bani în diferite scopuri.

Totodată, BNR a sesizat poliția în legătură cu utilizarea frauduloasă a numerelor de telefon și a numelui BNR.

Aceasta situatie continua si in 2024 iar infractorii trimit si e-mail-uri persoanelor tinta.

Va sfatuim sa fiti precauti, sa nu cedati informatii bancare si sa alertati politia in cazul in care vi se pare ceva suspect!