O constructie a Primarie Bucuresti, blocata de un an din cauza adverbului „circa”

Un proiect de 290 de milioane de lei (66 milioane de euro) al Primariei Bucuresti si finantat din bugetul local – o sala multifunctionala in cadrul complexului sportiv Lia Manoliu -, este blocat de un an de zile din cauza unor constestatii ale constructorilor, generate de prezenta, in contract, a adverbului „circa”.

Situatia a debutat in aprilie 2013, cand Consiliul General al Municipiului Bucuresti (CGMB) a aprobat indicatorii tehnico-economici pentru proiectul unei sali de sport moderne, numita „sala multifunctionala“. Administratia a decis sa lase la altitudinea constructorului o mare parte din detaliile proiectului, dand in caietul de sarcini o serie de indicatori orientativi, precum suprafete insotite de termenul „circa“ (cu variantele sale „aproximativ“ „cam“,“„vreo“). Astfel, potrivit caietului de sarcini, suprafata utila desfasurata a proiectului urmeaza sa fie de „cca. 40.000 mp“, iar fiecare nivel al structurii va avea o suprafata intre „cca. 4.000 mp“ si „cca. 12.000 mp.“

Dupa o prima licitatie, in august 2013, si anulata in februarie 2014, a urmat o a doua, lansata in martie si e deschisa in continuare, desi trebuia sa fie finalizata in august, cand consortiul Astaldi – Euroconstruct Trading 98 a fost desemnat castigator. Al doilea ofertant, insa, consortiul Strabag – Aecom Ingenieria – Comnord, a atacat decizia autoritatii la CNSC.

Potrivit filmului licitatiei, Strabag venise cu un pret de 244 milioane de lei (55 mil. euro), in timp ce Astaldi a oferit un proiect de 288 mil. lei (65 mil. euro), pretul avand o pondere de 60% in decizia de atribuire. Initial, austriecii au fost desemnati castigatori, dar ulterior oferta lor a fost descalificata dupa interventia UCVAP, o unitate de verificare a achizitiilor publice, din cadrul Ministerului de Finante. In consecinta, Astaldi a fost desemnat castigator, iar Strabag a contestat decizia.

Cifrele din contestatia Strabag arata ca austriecii au propus un proiect cu 10 mil. euro mai ieftin decat Astaldi, iar consumul anual de energie ofertat de Strabag a fost de 53,24 Kwh/mp/an, fata de consumul de 124,91 Kwh/mp/an oferit de Astaldi.

Unul din motivele pentru care UCVAP a descalificat Strabag a fost ca austriecii “modifica semnificativ“ suprafetele etajelor, oferind o suprafata utila desfasurata de 37.941 mp, fata de “cca. 40.000 mp“ mentionati in caietul de sarcini.

Sursa: zf.ro

Contul meu Anunt nou