Meniu Anunt
15-12-2017

Traditiile de Mos Nicolae

share:

Traditiile de Mos Nicolae
Sfantul Nicolae - Ocrotitorul familiei si al copiilor.

Conform traditiei, Mos Nicolae aduce daruri celor mici in seara de 5 spre 6 Decembrie. Cei cuminti vor primi cadouri si fructe, iar cei obraznici primesc o nuielusa. In unele zone ale tarii, de Sfantul Nicolae oamenii aduc in casa crengute de pomi fructiferi pe care le pastreaza in apa langa icoane ca sa infloreasca pana la Anul Nou. In popor se crede ca Sfantul Nicolae aduce cu adevarat iarna. Acesta vine calare pe un cal alb, isi scutura barba si incepe sa ninga. Iar daca nu ninge inseamna ca Sfantul Nicolae a intinerit.

Conform traditiei ortodoxe de numele Sfantului Nicolae sunt legat mai multe povesti, printre care si cea in care ar fi oferit bunuri materiale unor fete sarace care urmau sa ajunga sclave pentru ca nu aveau suficiente zestre pentru a se casatori. In traditiile romanesti, Sfantul Nicolae este pazitorul soarelui, care incearca sa se strecoare pe langa el spre taramurile de miazanoapte pentru a lasa lumea fara lumina si caldura, este iscoada diavolului, stapaneste apele, apara soldatii in razboi si este ocrotitorul familiei si al copiilor.

De-a lungul timpului au aparut diferite traditii in zonele tarii. In unele case cadourile se pun in ghetutele lustruite, pe cand alti copii gasesc nuielusa in ghetute si cadourile ascunse. Unii pun cadourile pe pervazul ferestrelor, altii pe presul de la usa sau chiar sub perna. Cei care locuiesc la casa agata pungile cu daruri de crengutele pomilor. In Europa de ziua Sfantului Nicolae au devenit o traditie atat cadourile in ghetute cat si actiunile cartabile.

Toate tarile din lume au o traditie cat mai speciala, spre exemplu in Hawaii Mosul vine cu barca, in Danemarca Mosul vine cu sania trasa de reni incarcata cu daruri, in polonia stelele ofera copiilor cadourile, iar in Ungaria ingerii aduc celor mici bomboane si nuieluse, iar in Siria o camila tanara este ajutorul Mosului.

In Romania, de Sfantul Nicolae, se sarbatoresc peste 700.000 de oameni cu numele de Nicolae/Nicoleta sau derivate ale acestuia. Numele de Nicolae simbolizeaza victoria poporului, izbanda noastra si a celor din jur si ne arata cum nu trebuie sa fim egoisti si sa contribuim la bunastarea tuturor oamenilor.