Meniu Anunt
28-11-2016

Programul "Prima casa" ar putea fi suplimentat cu 250 milioane de lei

share:

Programul "Prima casa" ar putea fi suplimentat cu 250 milioane de lei
Ministerul Finanţelor Publice (MFP) propune suplimentarea plafonului alocat pe anul 2016 pentru programul guvernamental "Prima casă" cu încă 250 de milioane de lei, ca urmare a solicitărilor transmise de băncile înregistrate în program, se arată într-un c

Ministerul Finanţelor Publice (MFP) propune suplimentarea plafonului alocat pe anul 2016 pentru programul guvernamental "Prima casă" cu încă 250 de milioane de lei, ca urmare a solicitărilor transmise de băncile înregistrate în program, se arată într-un comunicat al Ministerului.

'MFP propune suplimentarea plafonului alocat pe anul 2016 pentru programul guvernamental "Prima casă", cu 250 de milioane de lei, ca urmare a solicitărilor transmise de băncile înregistrate în Program. Nivelul plafonului suplimentar de garantare pentru 2016 este fundamentat de perioada scurtă rămasă până la finalul anului. Decizia suplimentării a fost luată ca urmare a ritmului intens şi susţinut de acordare a garanţiilor, care demonstrează interesul şi angajamentul în creştere atât la nivelul finanţatorilor, cât şi al beneficiarilor', se menţionează în comunicat. 

Potrivit documentului, în perioada ianuarie-septembrie 2016, au fost acordate 27.329 de garanţii, în valoare totală de 2,6 miliarde de lei. 

Plafonul de garanţii alocat anul acesta pentru Prima casă a mai fost suplimentat de două ori cu câte 500 de milioane de lei, astfel că plafonul total de garantare pe anul 2016 a ajuns la 2,69 miliarde de lei. 

'În cadrul Programului, rata creditelor neperformante este de 0,3%, din totalul garanţiilor acordate. Până în prezent au fost executate 498 de garanţii', se mai arată în comunicat. 

Din 2009, când a fost lansat Programul Prima casă şi până la finalul lunii septembrie 2016, au fost acordate 198.365 de garanţii, în valoare totală de 16,96 miliarde de lei, pentru finanţări în valoare de aproximativ 34 de miliarde de lei. 

Ministrul Finanţelor, Anca Dragu, a anunţat miercuri că se analizează posibilitatea suplimentării sumelor pentru Programul "Prima Casă" pentru sfârşitul anului şi a precizat că este surprinsă de cererea mare din acest an.

"Pentru sfârşitul acestui an, într-adevăr există cerere. Analizăm acum în ce măsură este o cerere reală. (...) Practic, acum suntem la nivelul de anul trecut cu sumele pentru Programul 'Prima Casă'. Sinceră să fiu, nu mă aşteptam să fie cerere suplimentară în 2016 faţă de 2015. În 2015 am avut 200 de milioane nefolosite. Această cerere foarte mare pe 2016 ne surprinde pe toţi participanţii la piaţă. Analizăm în ce măsură e posibil şi fezabil să avem o suplimentare acum iar pentru 2017 şi anii următori sumele vor fi disponibile", a spus Dragu, la Palatul Victoria. 

Ea a adăugat că strategia pe cinci ani referitoare la evoluţia Programului "Prima Casă" va fi aprobată în săptămânile viitoare în Guvern printr-un memorandum. 

"Şi pentru 'Prima Casă' am constatat că e nevoie de predictibilitate. Am văzut evoluţia cererilor, au fost vârfuri în anumite luni, corelate cu anumite evenimente. De aceea, am propus o strategie pe cinci ani astfel încât atât persoanele fizice, cât şi constructorii sau cei care deţin locuinţe şi vor să le vândă să-şi poată face un proiect pe mai mult de un an", a explicat Anca Dragu. 

Dobânzile la creditele Prima Casă ar putea fi diferenţiate, de anul viitor, în funcţie de vechimea locuinţei, în sensul reducerii de către bănci a marjei aplicate creditelor pentru locuinţele mai noi de cinci ani, a declarat recent ministrul Finanţelor Publice, Anca Dragu.

Ministerul Finanţelor a prezentat Guvernului o notă informativă referitoare la strategia programului pentru următorii cinci ani care prevede, printre altele, reducerea procentului de garantare pentru locuinţele mai vechi de cinci ani, de la 50% la 40%, începând de anul viitor. 

"În momentul în care garanţia statului este mai mică, ar putea fi o influenţă asupra preţului. (...) Dar băncile ar putea reduce marja pentru locuinţele noi", a explicat Dragu. 

Potrivit acesteia, avansul va rămâne la 5%. În prezent, dobânda maximă pe care băncile o pot percepe pentru creditele Prima Casă este formată din ROBOR la trei luni, plus o marjă fixă de 2 puncte procentuale. Ministrul Finanţelor a dat de înţeles că această marjă nu va fi modificată. 

Totodată, ministrul Finanţelor a menţionat că strategia programului va fi aprobată de Guvernul actual prin memorandum sau prin Hotărâre de Guvern. De asemenea, şi plafonul pentru anul viitor, de 2 miliarde de lei, va fi aprobat tot de actualul Guvern, pentru a fi disponibil începând cu data de 1 ianuarie 2017. 

Strategia propusă de Finanţe presupune un plafon de garanţii de 2 miliarde de lei în primi doi ani şi de 1,5 miliarde de lei pentru ultimii trei ani.

sursa:capital.ro