Meniu Anunt
16-07-2019

Prima Casa: posibila vulnerabilitate pentru stabilitatea financiara, conform unei comisii de experti. Ce se poate face?

share:

Prima Casa:  posibila vulnerabilitate pentru stabilitatea financiara, conform unei comisii de experti. Ce se poate face?
Cel mai recent raport privitor la riscurile sistemice ce ameninta stabilitatea financiara din Romania indica programul Prima Casa drept un potential pericol. Solutia ar putea fi reorientarea spre o dimensiune sociala.

Comitetul National pentru Supravegherea Macroprudentiala (CNSM) a lansat raportul pentru anul 2018, care include recomandarile comisiei privitoare la stabilitatea economica si financiara a Romaniei.

Comisia a fost fondata in anul 2017 si este formata din experti ce provin din institutii precum Banca Nationala a Romaniei, Autoritatea de Supraveghere Financiar si Ministerul Finantelor Publice.

Conform raportului, risurile la adresa stabilitatii financiare sunt in crestere atat la nivel european, cat si national. Majoritatea statelor din UE au implementat deja masuri restrictive contra riscurilor sistemice ciclice si vulnerabilitatilor din domeniul imobiliar. Romania s-a inscris, in mare, in linia statelor europene, adoptand masuri menite sa simplifice accesul la creditare al persoanelor fizice si sa protejeze populatia cu venituri medii si mici.

In timpul anului 2018, CNSM a emis 8 recomandari catre Guvern, menite sa lupte importiva riscurilor sistemice identificate. Unul dintre grupurile de lucru din cadrul comisiei si-a indreptat atentia spre programul Prima Casa, semnificativ pentru piata de credite din Romania.

Infiintat in urma cu exact zece ani, programul Prima Casa a avut initial un rol social, avand drept obiectiv sustinerea sectorului imobiliar, dar si deblocarea pietei de credite in timpul crizei financiare. Printre beneficiile pe termen lung ale programului, cel mai important este reorientarea pietei spre imprumuturile in moneda nationala, devenite dominante dupa anul 2013.

In prezent, Prima Casa a devenit o institutie in sine, acoperind aproape jumatate din totalul creditelor ipotecare acordate. Popularitatea mare a programului, cumulat cu avansul redus de doar 5% poate reprezenta, in opinia CNSM, o vulnerabilitate petru sistemul economic.

Alte vulnerabilitati ale programului identificate de CNSM sunt suprastimularea creditarii, suprastimularea cererii de locuinte (in ciuda cresterii preturilor din piata), cresterea expunerii statului fata de domeniul bancar si supraindatorarea unui segment vulnerabil al populatiei. Toate acestea se cumuleaza cu indepartarea de scopurile sociale initiale, creditele Prima Casa fiind accesate in proportie semnificativa de persoane cu venituri crescute, care achizitioneaza proprietati scumpe.

Prima Casa este un tip de credit cu o componenta de dobanda fixa si una variabila, calculata in functie de ROBOR sau de mai noul IRCC. Avand in vedere ca economia mondiala intra intr-un ciclu de crestere al dobanzilor, ne putem astepta la cresteri ale ratelor creditelor cu dobanda variabila. Or, stim foarte bine ca programul Prima Casa este accesat, in general, de persoane tinere, aflate la inceput de drum, care nu au inca obiceiuri bine impamantenite de economisire si prudenta financiara. Cresterea neasteptata a dobanzilor poate atrage stoparea platilor si executarea mai multor garantii, ceea ce are impact direct asupra chelutielilor bugetare (creditele Prima Casa sunt co-garantate de stat).
Avand in vedere toate acestea, CNSM recomanda recalibrarea programului Prima Casa spre o dimensiune mai degraba sociala. Acest lucru se poate face prin introducerea unor conditii mai stricte de accesare (doar persoanele cu un anumit venit), dar si de limitare a valorii proprietatilor pentru care se poate acorda acest tip de credit.

Recomandarile CNSM au fost facute, insa stim cu totii care au fost masurile luate pana acum de guvernanti. Pentru prima jumatate a anului 2019, putem discuta mai mult despre proiecte populiste de tipul O familie, O casa, anuntate cu multa incredere drept alternativa la Prima Casa si rapid abandonate dupa schimbarea contextului politic. Programul O Familie, O Casa urma sa introduca o si mai mare implicare a statului in garantarea creditelor, dobanzi preferentiale similare cu cele din Germania si chiar ajutor banesc. Intr-adevar, se introduceau si anumite dimensiuni sociale, insa proiectul era clar nesustenabil.

In acest moment, nu se stie exact care va fi soarta Prima Casa. Se poate sa se recalibreze spre un program social, se poate sa se limiteze fondurile disponibile sau se poate sa nu se intample nimic. Preferinta populatiei oricum se indreapta din ce in ce mai mult spre creditele ipotecare standard, care au costuri mai reduse pe termen lung. Ramane de vazut cum si daca recomandarile CNSM vor fi implementate de Guvern.