Meniu Anunt
03-01-2018

Prima Casa 2018- Cerere mai mare, fonduri mai mici

share:

Prima Casa 2018- Cerere mai mare, fonduri mai mici
Programul ofera fonduri prea mici pentru cererea mare si astfel inceputul anului este unul aglomerat pentru bancile din Romania, piata imobiliara intrand din nou in crestere.

Programul Prima Casa a fost infiintat in urma cu 8 ani cu scopul revigorarii pietei imobiliare. De atunci, peste 230.000 de locuinte au fost vandute prin acest program, fiind o gura de aer proaspat pentru piata imobiliara.

Ca la fiecare inceput de an, Prima Casa aduce noi provocari pe piata. Pe de o parte se regasesc clientii ce vor sa beneficieze de programul guvernamental si pe de alta parte se gasesc bancile care la inceputul anului au cele mai multe dosare de procesat.

Demararea iminenta a programului la inceputul anului incurajeaza cresterea preturilor si a asteptarilor proprietarilor. In acelasi timp, cumparatorii accelereaza procesul de cautare, pentru a gasi oferta cea mai potrivita pana in februarie. Prima Casa a reprezentat vreme indelungata un colac de salvare pentru vanzatori, cumparatori si banci, iar odata cu demararea programului si accepatarea dosarelor in luna februarie, va incepe si cresterea accelerata a preturilor.

2018 aduce cu el schimbari in ceea ce priveste fondurile alocate pentru achizitionarea locuintelor. Daca in anul trecut statul a acoperit achizitionarea a aproximativ 25.000 de locuinte, anul acesta numarul a scazut cu 5.000. Aceasta scadere tinde sa ii ingrijoreze pe clienti, in conditiile in care anul trecut, aproape doua treimi din locuintele noi au fost cumparate prin cadrul programului Prima Casa.

Micsorarea fondurilor pentru programul guvernamental poate fi un lucru bun, tocmai din cauza acestor fluctuatii artificiale pe care le creaza in piata. Daca va reveni la scopul sau initial, de program social pentru cei care intampina dificultati in reusirea achizitionarii unei locuinte, bancile pot propune variante noi de creditare care sa corespunda nevoilor concrete ale clientilor.

Noi idei de creditare ii pot intampina pe cei care doresc sa achizitioneze o locuinta. In principiu, bancile ar trebui sa vina cu programe alternative viabile, sa gaseasca solutii potrivite prin care cumparatorii sa ofere un avans mic, acesta fiind principalul carlig de atractie al programului Prima Casa.