Meniu Anunt
01-07-2022

Plafonul pentru TVA de 5% la achiziția de locuințe noi scade, dar la 600.000 de lei. Apare, însă, o nouă limitare: imobilul nu poate depăși 80 de metri pătrați utili

share:

Plafonul pentru TVA de 5% la achiziția de locuințe noi scade, dar la 600.000 de lei. Apare, însă, o nouă limitare: imobilul nu poate depăși 80 de metri pătrați utili
Adriana Drăgușin

Jucătorii din piața imobiliară consideră că modificarea e mai tolerabilă”, însă lovește, nenecesar, în sectorul caselor mai accesibile, care aveau șanse să se încadreze în vechiul – și chiar în actualul – plafon de preț.

În media au apărut, recent, informații (atribuite unor surse guvernamentale nedivulgate) potrivit cărora reprezentanții Executivului ar intenționa să reducă plafonul de aplicare a cotei reduse de TVA la achiziția de locuințe noi, în încercarea de a suplimenta veniturile la bugetul statului. Pragul de preț ar fi scăzut, astfel, de la 700.000 de lei, cât este în prezent, la 450.000 de lei, adică atât cât era până la finele anului trecut. Lista modificărilor Codului Fiscal pregătite de coaliția de guvernare, ce ar urma, potrivit News.ro, să fie aprobate într-o ședință de Guvern săptămâna viitoare, relevă, însă, că schimbarea nu va fi atât de radicală. Mai exact, un cumpărător se va putea folosi de deducerea de TVA la achiziția unei locuințe noi doar dacă aceasta se încadrează în pragul de preț de 600.000 de lei, respectiv echivalentul a circa 121.000 de euro (la cursul de azi, 1 iulie 2022).

Ne afectează și nu ne afectează ca dezvoltatori

Diferența de 100.000 de lei – sau circa 20.000 de euro – dintre plafonul actual și cel ce ar urma să fie aplicat, de la începutul anului viitor, este, desigur, una importantă. Cu toate acestea, faptul că în continuare pot fi achiziționate proprietăți de peste 100.000 de euro reprezintă, în actualele condiții de piață, un avantaj și pentru cumpărători, și pentru dezvoltatori.

Noua măsură e cumva la limită, ne afectează și nu ne afectează ca dezvoltatori – pe când, dacă se revenea la plafonul inițial, eram afectați majoritatea. Acum sunt țintite cu precădere apartamentele mari din cadrul ansamblurilor rezidențiale, fie ele unități cu trei camere, dar mai spațioase, fie unități cu patru camere sau mai mult. Nu pierdem, însă, o nișă foarte mare, pentru că cele mai căutate în piață rămân apartamentele cu două și trei camere, din care cele mai multe continuă să se încadreze și în noile condiții. Pe de altă parte, cine vrea să se orienteze spre o locuință cu patru camere dispune, oricum, de un buget mai ridicat, poate chiar peste 140.000 de euro – iar în asemenea cazuri, diferența de TVA de la 5% la 19% nu prea se simte, la această categorie de clienți se găsesc soluții.

Roxana Golban, Director de Vânzări, Campeador Group

Efecte pe piața caselor

Pentru locuințele mai spațioase, însă, inclusiv case la curte, o piedică importantă este reprezentată de reducerea semnificativă a suprafeței imobilului ce poate fi achiziționat cu o cotă redusă de TVA. Astfel, potrivit sursei citate, pentru a beneficia de deducerea la taxare, o unitate locativă trebuie să aibă până la 80 de metri pătrați utili. Asta în condițiile în care, în prezent, limita de suprafață se situează la 120 de metri pătrați utili.

Comparativ cu revenirea la vechiul plafon de 450.000 de lei pentru aplicarea cotei reduse de TVA, o diminuare de la un total de 700.000 de lei la 600.000 de lei este, cu siguranță, mai tolerabilă pentru piață. Aceasta ar ține cont de scumpirile din construcții, iar cumpărătorii își vor putea permite în continuare achiziția unor locuințe destul de spațioase, de până la circa 120.000 de euro. Impunerea unei limitări suplimentare, însă, în ceea ce privește suprafața utilă, reprezintă o constrângere nenecesară, care lovește și în segmentul de case, pentru care cererea a crescut foarte mult în urma pandemiei. E destul de greu ca o locuință nouă la curte, fie ea și mai accesibilă ca preț, să se încadreze în pragul de 80 de metri pătrați.

Costina Petrescu, CEO Titirez.ro

Ar putea crește vânzările la stadiul semifinisat

Roxana Golban, Director de Vânzări în cadrul Campeador Group, consideră că reducerea suprafeței imobilelor ce pot beneficia de deducerea de TVA afectează, într-adevăr, segmentul caselor din zonele limitrofe marilor orașe. Aici, cumpărătorii aveau șanse să găsească duplexuri cu suprafețe utile de 90-100 de metri pătrați care să se încadreze în suma de 120.000 de euro – și chiar cu suprafețe mai mari, dacă ne raportăm la pragul de 140.000 de euro. Schimbarea este, deci, importantă pentru cei interesați de achiziția unei case, în detrimentul unui apartament nou cu trei sau patru camere, clienți care, prin prisma bugetului disponibil, se orientau tocmai spre aceste zone periferice.

Reprezentanta Campeador consideră că, în ceea ce privește apartamentele care se încadrează în limita de 80 de metri pătrați utili, dar care sunt undeva la limită cu noul plafon pe preț, este posibil ca o practică deja existentă, aceea de a vinde la stadiul de semifinisat, să devină mai populară – pentru a reduce, într-o oarecare măsură, costurile de achiziție. Roxana Golban punctează, însă, că, și în aceste situații, imobilul trebuie să fie locuibil (adică să fie dotat cu instalații electrice și sanitare, să aibă cadă, chiuvetă, centrală etc.), întrucât aceasta este o condiție obligatorie, potrivit legii, pentru a putea beneficia de deducerea de TVA de la 19% la 5%.

Citește și: Revenire la plafonul de 450.000 de lei pentru aplicarea cotei de 5% TVA? Impactul asupra sectorului rezidențial

Sursă foto: Pixabay.com