Meniu Anunt
14-03-2023

Piața hotelurilor din România, în revenire accelerată. Activitatea turistică din București a atins nivelul de dinainte de pandemie

share:

Piața hotelurilor din România, în revenire accelerată. Activitatea turistică din București a atins nivelul de dinainte de pandemie
Adriana Drăgușin

Deși majoritatea operatorilor hotelieri se așteptau ca piața să ajungă la o activitate comparabilă cu 2019 în decurs de doi ani, după „relaxarea” restricțiilor impuse pe fondul pandemiei a fost nevoie de doar șase luni pentru a atinge această țintă.

Potrivit unui raport de piață realizat anual de Colliers, industria hotelieră din România a urmat tendințele globale de creștere în 2022 în ceea ce privește gradul de ocupare din hoteluri, sosirile înregistrate în întreaga țară ajungând la 84% din nivelul de dinaintea pandemiei. „Dacă turismul internațional ar fi avut o revenire mai accelerată, în linie cu cel local, România ar fi depășit cu ușurință 90% din nivelul de sosiri de dinaintea pandemiei. Bucureștiul și alte orașe mari din țară au avut o performanță mai bună în comparație cu media națională, marile hoteluri din Capitală înregistrând, în ultimele 3 luni ale anului 2022, niveluri de ocupare mai mult sau mai puțin comparabile cu cele din 2019, în special datorită faptului că atât călătoriile de agrement, cât și cele de business și-au revenit semnificativ”, explică reprezentanții companiei.

Având în vedere caracterul robust al economiei, nu este nicio surpriză faptul că turismul de agrement și-a revenit, însă călătoriile de afaceri reprezintă un rezultat important al anului, în special dacă ținem cont de faptul că alte aspecte din mediul de afaceri, cum ar fi modul de lucru și prezența la birou, sunt încă afectate de consecințele pandemiei COVID-19. Un semn puternic de revenire a călătoriilor de afaceri locale, fără a lua în considerare turiștii străini care sosesc în scop de agrement în număr încă probabil mai mic comparativ cu potențialul de dinainte de pandemie, a fost dinamica înregistrată de hoteluri, mai ales spre sfârșitul anului, impulsionată de activitatea intensă din zona evenimentelor publice.”

Raluca Buciuc, Director & Partner, Valuation and Advisory Services Colliers


Citește și:

Piața locală a terenurilor pentru construcții este în continuare atractivă, însă multe tranzacții sunt momentan în așteptare. Problema PUZ-urilor din Capitală, printre reținerile cumpărătorilor


Fără titlu (1000 × 788 px) (1000 × 700 px) (1000 × 200 px) (1000 × 170 px) (1000 × 250 px) (1)

 

Hotelurile de 4 stele, cele mai active

Privind în detaliu industria ospitalității bucureștene, punctează reprezentanții companiei, hotelurile de 4 stele au rămas cel mai activ segment în 2022, cu un grad de ocupare de 68% spre finalul anului, față de aproximativ 72% în 2019, și un tarif mediu de 80 euro/noapte, față de 87 euro/noapte cu puțin timp înainte de pandemie. Unitățile din zona centrală a Capitalei au avut performanțe și mai bune, cu un grad de ocupare de 72% și un tarif mediu care a depășit 100 de euro/noapte, în ultimele luni ale anului 2022.

În ceea ce privește planurile de construcție și dezvoltare, în următorii doi ani sunt așteptate doar câteva deschideri importante. Printre acestea se numără Hotelul Swiss din zona Expoziției, aflat în construcție, cu 225 de camere distribuite pe 23 de etaje, Grand Hotel du Bulevard, cu 30 de apartamente, operat de lanțul de lux Corinthia, și un hotel de 100 de camere în zona Victoriei, care inițial urma să fie operat sub brandul Indigo, detaliază consultanții Colliers.

Una dintre deschiderile menționate anterior este legată de un proiect imobiliar al dezvoltatorului One United, cunoscut la nivel local mai ales în sectoarele de birouri și rezidențial. De asemenea, grupul israelian Hagag a cumpărat o altă clădire centrală din București cu intenția de a o transforma în hotel. Ne așteptăm ca, pe măsură ce se confirmă redresarea pieței turistice, o astfel de dinamică să continue, poate chiar cu noi intrări ale unor dezvoltatori netradiționali. Altfel, în pofida redresării călătoriilor interne și internaționale, industria hotelieră se confruntă în continuare cu multe provocări, cum ar fi, de exemplu, costurile în creștere ale utilităților, în special pentru hotelurile mari care nu se califică pentru schema de sprijin pentru IMM-uri susținută de stat. Ceea ce înseamnă că, probabil, vor fi nevoiți să crească prețurile. În plus, operatorii resimt și ei creșterea bruscă a salariului minim, în condițiile în care o mare parte dintre angajații lor sunt plătiți la acest nivel. Și, nu în ultimul rând, dezvoltatorii continuă să se confrunte cu problema costurilor de construcție încă ridicate, deși presiunile s-au mai diminuat, iar scăderea prețurilor pe piețele de materii prime este încurajatoare.”

Raluca Buciuc, Director & Partner, Valuation and Advisory Services Colliers


Citește și:

GHID RISC SEISMIC – 2023 de la Titirez.ro. Ce putem face pentru a fi mai puțin vulnerabili la cutremure?


Există motive pentru „un optimism moderat”

Potrivit specialiștilor Colliers, perspectivele pieței hoteliere pe termen mediu rămân marcate de dificultăți. Aceștia apreciază că este greu de emis previziuni pentru 2023, indiferent de business sau domeniu de activitate, dat fiind că incertitudinile privind consumul se mențin. „Efectul deplin al ratelor mai mari ale dobânzilor nu s-a făcut încă simțit, iar aspectul pe care mulți îl trec cu vederea este faptul că ratele dobânzilor nu vor scădea prea curând. Acest lucru înseamnă că o nouă scădere a turismului de agrement nu poate fi exclusă în acest moment”, subliniază reprezentanții companiei.

Cu toate acestea, piața oferă motive pentru un optimism moderat în momentul de față, consideră aceștia. Asta având în vedere că, în 2021, mulți operatori de pe piață se așteptau mai degrabă ca hotelurile să se redreseze și să revină la nivelul de dinaintea pandemiei în decurs de doi ani, dar a fost nevoie de doar șase luni pentru a atinge această țintă, după „relaxarea” restricțiilor impuse pe fondul pandemiei, în primăvara lui 2022. „Între timp, anul acesta va aduce un nou impuls, deoarece China pare să adopte o abordare mai flexibilă cu privire la carantina generată de COVID-19”, conchid oficialii Colliers.


Citește și:

Tendință: scumpirea creditelor alimentează cererea pentru chirii. Luarea unei decizii este întârziată, însă interesul pentru achizițiile de locuințe se menține la un nivel ridicat – VIDEO