Meniu Anunt
03-10-2019

Pentru prima data de la lansare, programul Prima Casa pierde teren serios in fata creditului ipotecar standard!

share:

Pentru prima data de la lansare, programul Prima Casa pierde teren serios in fata creditului ipotecar standard!
Pentru prima data de la lansarea programului Prima Casa, creditele ipotecare standard au ajuns sa reprezinte peste jumatate din totalul finantarilor acordate.

Astfel, aproape 70% din creditele noi pentru achizitia unei proprietati imobiliare din perioada martie 2018 - martie 2019 au fost de tip ipotecar, cu avans minim de 15%.

Din totalul de 12.1 miliarde de lei acordati in perioada martie 2018 - martie 2019, 8.3 miliarde de lei au fost pentru credite ipotecare standard, in timp ce 3.8 miliarde de lei au fost pentru credite Prima Casa.

La scaderea popularitatii programului Prima Casa au contribuit o serie de factori, conform specialistilor BNR citati de Ziarul Financiar. Unul dintre acesti factori este volatilitatea crescuta a dobanzilor interbancare, care duce concret la fluctuatii periculoase ale indicilor ROBOR sau IRCC. Acesti indici au un rol esential in dobanzile creditelor Prima Casa, care au o componenta fixa si una variabila. Romanii care acceseaza un credit nu se mai intereseaza doar de avansul minim necesar, ci si de costurile totale ale finantarii si de stabilitatea dobanzii pe termen lung - capitole la care, per ansamblu, creditele ipotecare standard castiga.

Un alt factor care contribuie la scaderea importantei programului Prima Casa este reducerea treptata a plafoanelor de finantare, pe viitor fiind prevazuta continuarea acestei strategii. Prin scaderea fondurilor disponibile de la an la an, era firesc ca si numarul total de finantari de acest tip acordate sa scada.

Nu putem ignora nici instabilitatea legislativa si politica accentuata din ultimele luni. Legile haotice, incomplete, cu impact direct asupra domeniului imobiliar au generat o lipsa de incredere atat in randul cumparatorilor, cat si in randul finantatorilor. Se preconizeaza totusi o dezmortire in a doua jumatate a anului, dupa clarificarea si completarea legislatiei privitoare la indicele IRCC.

Distantarea de programele cu un caracter interventionist destul de accentuat indica insanatosirea sistemului de creditare romanesc, ca nu mai are nevoie de ajutor din partea statului pentru a oferi finantari accesibile si suportabile pe termen lung. 

Vrei sa fii la curent cu cele mai noi stiri din domeniul imobiliar? Acceseaza zilnic sectiunea Stiri de pe portalul imobiliar Titirez.ro!