Meniu Anunt
05-01-2018

Legea Insolventei persoanelor fizice - in sfarsit functionala?

share:

Legea Insolventei persoanelor fizice  -  in sfarsit functionala?
Amanata de mai multe ori din anul 2015, legea insolventei persoanelor fizice este o componenta esentiala pentru echilibrarea pietei imobiliare, mai ales in contextul in care creditarea reprezinta sursa de finantare pentru marea majoritate a tranzactiilor

Legea insolventei persoanelor fizice ar trebui sa fie, la fel ca in Statele Unite sau in alte tari membru ale Uniunii Europene, o solutie legitima pentru cei care se regasesc in imposibilitatea de a isi plati datoriile. In anul 2015, cand s-a adoptat un proiect de lege pe aceasta tema si in Romania, exista un real interes pentru solutiile ce pareau sa se deschida pentru solutionarea creditelor restante. Bancile, pe de alta parte, erau ingrijorate de o potentiala avalansa de renuntari la creditele imobiliare, in contextul aparitiei legii darii in plata.

Iata-ne ajunsi in anul 2018 si nimic din ceea ce se prevestea in anul 2015 nu s-a intamplat. De ce? Conform unei anchete al ziarului Bursa, se pare ca inca nu avem o metodologie functionala, nici institutii pregatite sa puna in aplicare Legea insolventei persoanelor fizice.

Chiar daca legea a fost adoptata in Parlament in 20 mai 2015, aceasta a fost amanata de mai multe ori, in lipsa fondurilor si logisticii necesare pentru aplicare. Un alt motiv: nu fusesera formulate nici normele metodologice pentru implementare; acestea au aparut in sfarsit in luna iunie a anului 2017, iar efectele legii ar trebui sa fie active din 1 ianuarie 2018.

Sursele Bursa declara: "S-a ţinut cu tot dinadinsul ca legea să intre în vigoare, dar ea nu este funcţională. Nu sunt comisii judeţene, Ministerul de Justiţie nu are ceea ce îi trebuie, Autoritatea Naţională pentru Protecţia Consumatorilor (ANPC) are mai puţin de 20 de angajaţi dintr-un necesar de 270 de oameni, pentru că în vara anului trecut au fost blocate angajările din sistemul bugetar. Abia fuseseră angajaţi 26 de oameni, dintre care au mai plecat în jur de 7. Între timp, au existat mai multe propuneri de amânare a legii, dar nu s-a dorit ca ea să fie amânată, deşi nu se poate aplica"

La rândul său, deputatul UDMR Marton Arpad a afirmat: "Teoretic, în 18 decembrie 2015, trebuia ca legea să intre în vigoare şi de atunci suntem în prorogări. Foarte mulţi cetăţeni sunt într-o situaţie economică destul de gravă, (...) avem nevoie de această instituţie". Parlamentarul a spus că este ultima dată când UDMR va vota o astfel de prorogare.

Avocatul Gheorghe Piperea a susţinut tot timpul că textul legii are deficienţe. Specialistul a scris, marţi, pe pagina sa de Facebook: "Legea ar fi trebuit să fie un adevărat eveniment legislativ, dar este, precum se observă, complet ignorată de public şi de comercianţi, deopotrivă. În sine, respectivul act normativ este cvasi-imposibil de aplicat şi greşit din multe puncte de vedere. Cred, totuşi, că o lege proastă este mai bună decât o lege lipsă".

Ce prevede Legea insolventei persoanelor fizice? Cetatenii aflati in dificultate financiara fara a fi de vina isi pot restructura datoriile in baza unui plan de redresare financiara, in termen de 5 ani. Insolventa poate fi declarata de cei care nu isi pot achita restantele la 90 de zile de la data scadenta a acestora. Odata intrat in procedura de insolventa, debitorul nu va mai putea fi executat silit, suspendandu-se si orice proces aflat pe rol in acest sens. In cei 5 ani nu se pot acumula dobanzi penalizatoare noi, penalitati sau alte costuri suplimentare aferente datoriilor.