Meniu Anunt
26-11-2019

Vesti bune pentru piata de constructii din Romania! Pentru a treia luna consecutiv, cea mai mare crestere din Europa

share:

Vesti bune pentru piata de constructii din Romania! Pentru a treia luna consecutiv,  cea mai mare crestere din Europa
Conform celei mai noi analize Eurostat, piata de constructii din Romania se dezvolta in ritm accelerat, inregistrand cea mai mare crestere fata de anul precedent dintre statele membre.

Per ansamblu, piata de constructii din Uniunea Europeana a scazut in luna august, fata de iulie 2019, cu 0.5%. Scaderea este mai accentuata fata de cea inregistrata in luna iulie, atunci cand piata de constructii din Uniunea Europeana scazuse cu doar 0.2%. 

Comparativ cu luna iulie, statele membre UE care au avut cea mai mare scadere in piata constructiilor au fost Ungaria (-10%), Slovenia (-3.7%) si Cehia (-2.8%). Cele mai mari cresteri fata de luna precedenta s-au inregistrat in Polonia (+2%), Suedia (+1.9%) si Portugalia (+0.9%).

La nivel anual, August 2019 a adus la nivel european o crestere in piata de constructii cu 1.9%, comparativ cu aceeasi luna a anului 2018.

Prin comparatie cu aceeasi luna a anului precedent, tarile cu cea mai mare crestere in piata de constructii au fost Romania (+34.2%), Suedia (+6.8%) si Ungaria (5.9%). Cele mai mari scaderi ale pietelor de constructii fata de luna august 2018 s-au inregistrat in Slovenia (-7.5%), Slovacia (-6.9%) si Belcia (-2.5%). 

In ceea ce priveste Romania, se remarca rata ridicata de crestere a pietei de constructii de la noi in raport cu situatia inregistrata in urma cu un an - de altfel, cea mai rapida din Uniunea Europeana.

Ritmul de crestere este sustinut si fata de luna iulie a anului 2019, cand s-a inregistrat la noi un avans de 39% fata de aceeasi luna a anului precedent. De asemenea, in primul trimestru al anului 2019, Romania a inregistrat cea mai mare crestere a ritmului de constructie din Uniunea Europeana. Astfel, Romania pastreaza pentru a treia luna consecutiv locul 1 in ceea ce priveste avansul anual al pietei de constructie din Europa, existand sanse mari ca si in acest trimestru sa fie tara cu cel mai rapid avans din Uniunea Europeana la acest capitol. 

Statisticile Eurostat cuantifica diversi indicatori economici la nivel european, datele fiind ajustate in functie de factorii sezonieri. Analiza pietei de constructii la nivel european ia in calcul dezvoltarile rezidentiale si civile din fiecare stat membru al Uniunii. 

Eurostat - analiza pietei constructiilor august 2019

Doriti sa fiti la curent cu cele mai noi stiri din domeniul imobiliar? Accesati zilnic sectiunea Stiri a portalului Titirez.ro!