Meniu Anunt
21-05-2020

Grila Notarilor 2020 - cresteri de preturi ponderate pentru apartamentele din blocuri vechi si constanta pentru imobilele noi

share:

Grila Notarilor 2020 - cresteri de preturi ponderate pentru apartamentele din blocuri vechi si constanta pentru imobilele noi
Documentul cunoscut in general de catre public drept "Grila Notarilor" este raportul oficial, reimprospatat in fiecare an, in functie de care notarii isi calculeaza onorariile si impozitele pentru proprietatile de peste 450.000 lei.

Raportul este bazat pe informatiile furnizate de birourile notariale in cursul anului precedent, fiind unul dintre putinele documente de statistica imobiliara bazat pe date oficiale. Cum anul 2020 deja a sosit, notarii au primit documentul revizuit pentru acest an.

Grila Notarilor include valorile estimate pentru toate tipurile de proprietati imobiliare din principalele orase/judete ale tarii, preturile fiind organizate dupa zona, strada, tipul proprietatii, numar de camere, confort, etaj si anul constructiei. Informatiile din grila notarilor sunt strict informative si nu pot fi folosite pentru o evaluare corecta de pret, neluand in calcul elemente care tin de starea proprietatii, structura tehnica sau gradul de finisare.

Cu toate acestea, Grila Notarilor este un bun instrument de evaluare al pietei imobiliare per ansamblu, aceasta indicand cu acuratete buna preturile minime de tranzactie din anul precedent. Variatiile de la an la an ilustreaza modificarile generale din piata.

Principala tendinta pentru anul care tocmai ce a trecut a fost stabilitatea, cel putin la nivelul pretului minim de tranzactionare al imobilelor. Apartamentele in blocuri noi (dupa 2011) au fost ajustate cu doar 1% in plus in Grila Notarilor din 2020, comparativ cu documentul valabil in 2019. Acest fapt poate fi justificat prin consolidarea pietei pentru apartamentele noi, sustinuta de o oferta bogata din partea dezvoltatorilor si cerere pe masura din partea cumparatorilor.

O crestere mai mare, in schimb, se observa la nivelul imobilelor din blocurile mai vechi, care au suferit de o ajustare de 4% in plus in noua Grila a Notarilor. Zona Obor a avut cea mai consistenta crestere in acest sens, cu o crestere medie a preturilor de 5%.

Iata cateva dintre concluziile analizei de piata:

”Echilibrul general dintre caracteristicile ofertei si exigentele cererii s-a imbunatatit, acesta fiind reflectat in stabilitatea preturilor si a chiriilor. Cresterea increderii dezvoltatorilor este evidenta pe toate segmentele de piata. Aceeasi atitudine este asteptata si in cazul investitoriilor, inclusiv din partea celor institutionali.”

Puteti consulta Grila Notarilor pe anul 2020, pentru cele mai importante orase din tara, accesand acest link: http://www.unnpr.ro/