Meniu Anunt
22-02-2018

Eugen Teodorovici, minstrul de Finante - reactie rezervata fata de posibila plafonare a dobanzilor la credite

share:

Eugen Teodorovici, minstrul de Finante - reactie rezervata fata de posibila plafonare a dobanzilor la credite
Afla din articolul nostru care sunt reactiile "la cald" pentru proiectul de lege privitor la plafonarea dobanzilor creditelor de consum si ipotecare.

Ministrul de Finante, Eugen Teodorovici si-a exprimat miercuri opinia privitoare la plafonarea dobanzilor, declarand ca statul nu ar trebui sa intervina in piata mai mult decat este minim necesar. 

Reactia rezervata indica faptul ca subiectul necesita dezbateri suplimentare. Conform Ministrului de Finante, piata ar trebui sa aiba mecanisme proprii de reglare, dupa regula cererii si ofertei. Statul ar trebui sa se implice acolo unde exista derapaje seminificative. 

”Daţi-mi voie să nu mă pronunţ pe acest subiect (plafonarea dobânzilor la creditele ipotecare şi de consum - n.r.). Nu am fost ieri (marţi - n.r,) la discuţie, am fost la Bruxelles. E o discuţie... hai să vedem care va fi votul final. (Ca principiul- n.r.) eu sunt adeptul pieţei libere. Piaţa trebuie să fie cea care are mecanismele necesare pentru a se regla în zona de cerere şi ofertă ca regulă de joc. Statul nu trebuie să intervină, pe cât posibil şi bine ar fi deloc, să nu intervină în piaţă, decât atunci când sunt derapaje într-un fel sau altul

Eugen Teodorovici, Ministrul de Finante

Pe de alta parte, reprezentantii bancilor si institutiilor non-bancare de credit au avut reactii mult mai puternice la adresa proiectului de guvern, care a intrat in atentia publica in mod complet neasteptat, fara dezbateri prealabile. 

„Pur şi simplu, ideea plafonării ne-a luat prin surprindere, atât pe noi, cât şi pe IFN-uri. Suntem foarte avansaţi în procesul de a comanda un studiu de impact la o entitate independentă pe care să ni-l asumăm la nivel de industrie“

Bogdan Preda, director executiv al Consiliului Patronatului Bancar

„Vom reveni cu o analiză de impact detaliată în scurt timp pentru ca toţi decidenţii şi publicul să înţeleagă nu numai impactul de instanţa întâi dar şi pe cel de instanţa a doua. Această iniţiativă are un impact major asupra consumatorilor, instituţiilor de credit şi a economiei“

Florin Dănescu, preşedintele executiv al ARB

Proiectul de lege care a trecut de comisiile de spcialitate ale Senatului prevede ca DAE pentru creditele ipotecare sa nu depaseasca un procent de 2.5 ori mai mare decat dobanda de referinta BNR (2.25% in prezent), in timp ce creditele de consum nu pot avea DAE de 18%. Aceste prevederi s-ar aplica doar pentru creditele noi oferite de banci si IFN-uri.