Meniu Anunt
24-03-2020

Episodul 4: Imobiliarele si Coronavirusul - "Este clar ca piata imobiliara nu se va opri aici! Masura de adaptare: implementarea tehnologiilor moderne de prezentare a proprietatilor: 3D – 360°"

share:

Episodul 4:  Imobiliarele si Coronavirusul - "Este clar ca piata imobiliara nu se va opri aici! Masura de adaptare: implementarea tehnologiilor moderne de prezentare a proprietatilor: 3D – 360°"
In episodul 4 al seriei Titirez.ro - "Imobiliarele si Coronavirusul", a raspuns invitatiei noastre la interviu una dintre cele mai experimentate agentii imobiliare din piata, Apulum94, cu o vechime de 26 de ani in real estate-ul romanesc, prin vocea a doi profesionisti: Dragos Costache - Director si Mitrica Ovidiu - Broker imobiliar. Urmariti raspunsurile acestora pentru a afla ce masuri iau in perioada de pandemie, cum se reinventeaza si ce sfaturi dau colegilor de breasla pentru a trece cu bine peste acest impas.

 

  • Cum vedeti situatia prezenta, cum va afecteaza in acest moment, dar si pe termen scurt si mediu?

Tinand cont de situatia actuala, va pot spune ca simtim o diminuare semnificativa a solicitarilor de vizionare pentru proprietatile listate. Pe termen scurt  si mediu, in functie de cum vor decurge lucrurile, consideram ca este important sa ne adaptam situaţiei si sa gasim solutii de acomodare la noile metode de lucru. Exista destul de multe sanse ca piata imobiliara sa resimta o schimbare, dar totul depinde si va fi direct legata de intreaga economie, in ansamblu. In cei 26 de ani de activitate pe piata imobiliara, putem spune ca am trecut prin multe schimbari, mai mult sau mai putin majore, dar - de fiecare data - am reusit sa raspundem noilor trenduri. Trebuie sa fim constienti ca lucrurile nu se pot desfasura la nesfarsit in acelasi mod si cu o directie predictibila. Vor exista perioade mai bune si perioade mai putin bune, dar important este sa ramanem mereu conectati si bine informati cu privire la tot ceea ce se intampla in jurul nostru.

  • Ce masuri ati luat in compania Dumneavoastra? Ati luat in calcul suspendarea activitatii? Daca da, de ce? Daca nu, va rog sa aduceti cateva argumente.

Inca din data de 16 martie, am hotarat ca activitatea companiei noastre sa se desfasoare de la domiciliu si vom continua acest mod de lucru, atat cat va fi necesar. Incercam sa avem intalniri fizice cat mai putin posibil, iar majoritatea sarcinilor sa le rezolvam online. Ca masura de adaptare la situatia prezenta, compania noastra se va concentra pe implemenatrea tehnologiilor moderne de prezentare a proprietatilor. Inca din luna ianuarie, anul curent, am luat initiativa de a filma aproape toate proprietatile in sistem 3D – 360°. Implementarea tehnologiei de filmare si prezentare virtuala a proprietatilor in sistemul VR 360°, permite clientilor ca, intr-un timp scurt, sa pre-vizioneze un numar mare de proprietati, atat din confortul propriei case, din fata unui calculator, cat si la sediul companiei noastre, unde le punem la dispozitie o casca VR 360° sau monitoare virtuale de vizionare. In felul acesta, se economiseste foarte mult timp, pentru toate partile implicate, prezenta fizica directa la proprietate facandu-se doar dupa pre-vizionarea in sistem VR 360°  si selectarea proprietatilor care corespund cel mai bine dorintelor si necesitatilor clientilor. Consideram ca acesta va fi viitorul, in promovarea proprietatilor.

  • Avand in vedere ca zilnic comunicati cu un numar foarte mare de proprietari care doresc sa le tranzactionati proprietatile sau cu un numar important de potentiali clienti, exista o scadere a volumului acestora de la inceputul lunii Martie? Comparativ cu perioada similara a anului trecut observati o schimbare majora?

Daca luam in calcul doar situatia actuala, este evidenta o scadere considerabila fata de luna martie 2019. Chiar daca eram conectati la situatia din lume si se prefigura ca inclusiv la noi se vor  implementa anumite restrictii, piata imobilara nu a dat nici un semn de "relaxare" pana in data  de 16 martie. Din acel moment, putem spune ca fluxul de lucru si implicit interesul clientilor a fost si este redus la minimum. Principalul interes, acum, il reprezinta finalizarea tranzactiilor aflate in desfasurare, unde sunt antecontracte semnate, pre-aprobari financiare si alte intelegeri deja stabilite. In acest moment, trebuie sa luam in calcul ca sunt si clienti care si-au vandut proprietatile si au nevoie de spatiu locativ, astfel ca nu pot amana la nesfarsit decizia de achizitie.

  • Ce impact considerati ca va avea aceasta pandemie asupra pietei imobiliare romanesti?

Daca ne referim strict la partea financiara, impactul asupra pietei imobiliare se va simiti in functie de directia in care va evolua economia, in general. Daca ne gandim ce impact va avea asupra clientilor, probabil ca astfel de situatii vor mai aparea si in viitor, ceea ce ne face sa credem ca noile cerinte si conditii pentru achizitia unei locuinte vor fi diferite. In functie de schimbarea preferintelor clientilor, consideram ca, in achizitia unei locuinte, nu va mai conta atat de mult numarul dormitoarelor, bailor, dressing-urilor si teraselor, cat existenta sau posibilitatea de folosire a unei incaperi de tip HOME OFFICE. Daca, in ultimul timp, se tot promova modul de lucru coworking, dupa acest episod deloc placut, care isi va lasa amprenta, mai mult ca sigur ca vom fi inclinati catre spatii mai reduse, care nu vor fi utilizate de mai multe persoane, in acelasi timp. Din punctul nostru de vedere, cererea spatiilor de birouri cu suprafete mari va prezenta un interes scazut. Tipul de lucru HOME OFFICE va castiga teren, in fata modelului clasic. Fata de anii trecuti, acum exista instrumentele necesare implementarii acestui mod de lucru. Pentru a incheia o tranzactie imobiliara avem de urmat mai multi pasi, iar sistemul actual ne permite acest lucru ONLINE. Atat Agentia Nationala de Cadastru si Publicitate Imobiliara şi Oficiul de Cadastru si Publicitate Imobiliara, cat si notariatele si bancile ne pun la dispozitie posibilitatea de lucru digitalizat, evitand astfel deplasarile fizice. Si portalurile de imobiliare schimba, tot mai mult, filozofia de promovare, de la fotografii statice ale proprietatilor, la filmari clasice dinamice sau - mai nou - la filmari dinamice complete ( VR 360° ), evitand astfel deplasarile inutile. Noi imbratisam si venim in sprijinul acestui mod de lucru, implementand filmarile si pre-vizionarile in modul  VR 360°,la o mare parte dintre ofertele noastre.

Va rog sa urmariti ceea ce inseamna o promovare a unei proprietati in sistemul VR 360° :

https://youtu.be/ezJ4t8XPDys

Inca de acum 3  luni am inceput promovarea sistemului VR 360° , inclusiv pe panourile stradale:

apulumvr

Puteti vizualiza o filmare a unui panou stradal, in sistemul VR 360° :

 https://youtu.be/bi136hfZXdw

  • Ce recomandari aveti pentru cei care au in plan sa isi achizitioneze o locuinta cash sau credit?

Este clar ca piata imobiliara nu se va opri aici. Ca si in 2008, pot exista anumite blocaje resimtite intr-o perioada scurta sau pe termen mai lung, dar nevoia locativa si necesitatea de dezvoltare vor exista permanent. Este prea devreme sa ne exprimam si sa realizam o prognoza asupra evolutiei reale a pietei imobiliare. Schimbarea optiunilor clientilor catre dezvoltarea pe orizontala se poate lua in calcul. O alta directie o va reprezenta distanta fizica, asociata distantei sociale. Daca, pana acum, existau anumite criterii in luarea deciziei achizitiei unei locuinte - si putem enumera cateva exemple:  apartamente noi vs apartamente vechi, case cu acces facil catre zonele urbanizate vs case la distante mai mari de Bucuresti - acum, cu totii simtim ca izolarea si distanta fizica sunt de dorit, in detrimentul supraaglomerarii si presiunii continue, create in ultimii ani. Daca, pana acum, evolutia de crestere a pietei imobiliare avantaja mai mult zonele ultracentrale, centrale si cele foarte urbanizate, este posibil ca - pe viitor - si celelalte zone sa mai castige din decalajul existent. 

  • Ce recomandari aveti pentru colegii de breasla, pentru urmatoarele luni?

In primul rand, trebuie sa respectam toate indicatiile autoritatiilor, pentru a nu ingreuna situatia existenta. Apoi, trebuie sa protejam clientii, sa ne protejam inclusiv pe noi si sa nu ne expunem mai mult decat este necesar. Recomandam sa foloseasca toate mijloacele digitalizate existente pentru desfasurarea activitatii, astfel incat contacul fizic sa fie redus la minimum si doar in cazuri absolut necesare. Trebuie sa luam in calcul ca avem de finalizat tranzactii, ca sunt clienti care asteapta sa le oferim serviciile noastre, in continuare. Chiar daca perioada ce v-a urma o sa fie dificila pentru intreaga breasla si nu numai, uniti vom trece cu bine si peste aceasta incercare. Sunt increzator ca ,dupa reintrarea in normalitate, piata imobiliara v-a trece la nivelul urmator. Dar trebuie sa fim pregatiti pentru o schimbare a perceptiei  pietei, in ansamblu.

 

Acest interviu face parte dintr-o serie de interviuri ale Costinei Petrescu, CEO Titirez.ro, cu reprezentanti marcanti ai pietei imobiliare din Romania pentru a sustine activitatea agentilor imobiliari si pentru a impartasi sfaturi, idei si noi metode prin care acestia sa isi sustina in continuare business-urile, in perioada coronavirusului.