Meniu Anunt
22-04-2020

Episodul 12: Imobiliarele si Coronavirusul: Cum infuenteaza COVID19 si starea de urgenta un gigant imobiliar cu proprietati cu MV de peste 60 milioane euro

share:

Episodul 12: Imobiliarele si Coronavirusul: Cum infuenteaza COVID19 si starea de urgenta un gigant imobiliar cu proprietati cu MV de peste 60 milioane euro
Astazi le multumim pentru acordarea acestui interviu reprezentantilor Casazela Properties, noua linie de business a APS Holding, care detine in portofoliul din Romania proprietati cu MV de peste 60 milioane de euro, aflate in mare majoritate in executare silita. Cum a fost afectata activitatea Casazela Romania, ce solutii au pus in practica pentru a se mentine in stabilitate si cum vad specialistii grupului ca ar decurge activitatea din sectorul imobiliar pana la finele lui 2020 vom afla in randurile urmatoare:

1) Cum vedeti situatia prezenta, cum va afecteaza in acest moment, dar si pe termen scurt si mediu?

“In contextul in care noua linie de business a grupului ceh APS Holding, aceea de servicii imobiliare prestate de specialistii din compania Casazela Properties, a fost lansata pe piata in 2019, situatia de pandemie are impact major asupra activitatii noastre, in special pe partea de dezvoltare a afacerii. In prezent, strategia adoptata este aceea de a desfasura activitati care sa asigure sustenabilitatea, fara sa luam in calcul cresterea cotei de piata sau a profiturilor pentru urmatoarele 6 luni.”

2) Ce masuri ati luat in compania Dumneavoastra? Ati luat in calcul suspendarea activitatii? Daca da, de ce? Daca nu, va rog sa aduceti cateva argumente.

“Asadar, am ales sa ramanem activi, insa in masura in care face sens din punct de vedere economic, pentru ca am fost obligati sa reducem numarul consultantilor si am schimbat activitatea de baza, focusandu-ne catre activitatile care aduc venit imediat (ex: servicii de administrare sau cele de raportare si analiza a impactului pietei asupra portofoliului existent). In prezent, cu un portofoliu de peste 200 proprietati, raspandite in toata tara, analizam si propunem noi strategii de conservare sau de exit, in functie de situatie, investitorilor grupului. Activitatea Casazela Romania este sustinuta in prezent de doi consultanti cu experienta, Mihaela Oroian, avand rolul de Real Estate Asset and Transaction Manager, acoperind aspectele de asset management si de repozitionare a proprietatilor si George Calin, cu rolul de Consultant Senior, acoperind aspectele de promovare si facilitare in comunicarea cu piata, tinand cont ca in cea mai mare parte proprietatile se afla in executare silita.”

3) Avand in vedere ca zilnic comunicati cu un numar foarte mare de proprietari care doresc sa le tranzactionati proprietatile sau cu un numar important de potentiali clienti, exista o scadere a volumului acestora de la inceputul lunii Martie? Comparativ cu perioada similara a anului trecut observati o schimbare majora?

“Impactul asupra fluxului de comunicare cu piata, atat cu proprietarii cat si cu clientii, este major. In general, ambele parti sunt tentate sa respecte prevederile legale, astfel incat numarul celor care ne contacteaza pentru a obtine informatii a scazut cu 90% fata de aceeasi perioada de anul trecut, iar numarul vizionarilor standard este aproape de zero. In schimb, am facut cateva vizionari in care agentul viziteaza proprietatea si transmite live clientului interesat, actiune care a dus la ofertare, implicit la discutii despre tranzactionare.”

4) Ce impact considerati ca va avea aceasta pandemie asupra pietei imobiliare romanesti?

“ Pentru o perioada scurta, intre 3-6 luni, industria de real estate va suferi o contractie a vanzarilor, indiferent de tipurile de proprietati. In acest moment, nu avem vizibilitate pentru ceea ce va urma, speram insa sa vedem o relansare a acesteia la finalul anului 2020. Consideram ca relansarea se va face, in special, cu ajutorul investitorilor locali.

5) Ce recomandari aveti pentru cei care au in plan sa isi achizitioneze o locuinta cash sau credit?

“Prioritatile cumparatorilor s-au modificat, astfel incat numarul celor interesati de o achizitie a unei locuinte va fi mult mai mic. Insa cei care doresc in continuare sa faca acest pas, probabil ca vor folosi cu precadere finantarea bancara, pentru a evita blocajul financiar daca aceasta situatie se prelungeste.”

6) Ce recomandari aveti pentru colegii de breasla pentru urmatoarele luni?

“ Vom vedea intarzieri la livrari de noi proiecte dar si interes scazut pentru tranzactionare din partea clientilor, insa cei care vor ramane activi in relatia cu clientii si vor continua prestarea serviciilor de consultanta, vor avea parte de o revenire rapida.”

Acest interviu face parte dintr-o serie de interviuri ale Costinei Petrescu, CEO Titirez.ro, cu reprezentanti marcanti ai pietei imobiliare din Romania pentru a sustine activitatea agentilor imobiliari si pentru a impartasi sfaturi, idei si noi metode prin care acestia sa isi sustina in continuare business-urile, in perioada coronavirusului.