Reabilitarea termica este unul dintre cele mai discutate si disputate subiecte cand vine vorba de sectorul constructiilor, un proiect demarat inca din anul 2008 si care pana in prezent se misca intr-un ritm destul de lent, dar chiar si in aceste conditii, plin de probleme si de sesizari.
Specialistii din piata sustin ca o noua problema majora este pe cale sa explodeze in Romania, asta in conditiile in care tot mai multe proiecte de reabilitare termica sunt realizate intr-un mod superficial, cu consecinte care pot capata o forma “dramatica” in anii care vor urma.
“Vom asista la un adevarat dezastru in Bucuresti, in ceea ce priveste intreg procesul de reabilitare termica, iar acesta se va simti abia in cativa ani. Problemele sunt dramatice. Din punct de vedere tehnic ne putem astepta sa se desprinderea placilor de termoizolatie, lucru care va face ca blocurile sa fie realizate din nou. (…) Din pacate, in intreg procesul de reabilitare termica oferit de catre stat nu raspunde nimeni – garantia este scurta, cel mult 1-2 ani, dar sunt cazuri in care nu exista garantii. Dupa 3-4 ani cu ierni grele vor fi blocuri care vor trebui refacute”, sustine Dragos Militaru (foto mai jos), directorul general Fabryo Corporation, unul dintre cei mai mari producatori de materiale de constructii din Romania.
Potrivit managerului Fabryo Corporation, producator al brandului de vopsele Savana sau Apla Lux, pentru a se reduce pretul lucrarilor se opteaza inclusiv pentru tencuielile minerale, care sunt alcatuite dintr-o cu totul alta structura decat cele decorative si care cedeaza dupa foarte putin timp de la aplicare.
“Firmele de constructii apeleaza la diferite solutii pentru a reduce costul lucrarilor, apelandu-se inclusiv la utilizarea tencuielilor minerale. Acestea sunt un fel de pulberi care intra in contact in apa care sunt mixate pentru a folosi drept tencuieli decorative. Acestea, insa, nu sunt hidrofobe. Cand o firma pierde o licitatie, acesta este motivul pentru care se intampla. Aceasta tencuiala nu are rasina la baza si nu face hidrofobie, nu are elasticitate, iar acest lucru va face ca apa sa penetreze hidroizolatia. De acolo incepe toata problema”, a declarat Dragos Militaru.
Ce sunt “mamaligile” si cum termosistemul fara o prindere in dibluri poate fi o adevarata bomba cu ceas
Sa ne imaginam ca vrem sa prindem o lustra de plafon, dar in loc sa o fixam in dubluri, o prindem cu o banda dublu adeziva. Ce sanse va avea sa suporte atat de multa greutate o lustra pentru un timp indelungat? Ei bine exact la fel se aplica si in cazul termoreabilitarii, acolo unde folosirea tehnicilor prin care adezivul este fixat doar la mijlocul termosistemului, iar fixarea prin dibluri devine de cele mai multe ori optionala, pot conduce la reale probleme.
Managerul Fabryo a explicat pentru wall-street.ro cat de important este modul de aplicare al adezivilor pentru termosistem si cum “mamaligile” la care recurg muncitorii pot fi adevarate bombe cu ceas.
“Daca proiectele sunt fixate doar cu mamaligi si nu exista sustinere prin dibluri, atunci este foarte grav, chiar flagrant”, a mai aratat Dragos Militaru.
Contactata de catre wall-street.ro, Asociatia Producatorilor de Polistiren Expandat din Romania (ROMEPS), sustine ca cele mai multe probleme pe santierele de la noi sunt reprezentate de normele de aplicare ale termosistemului si mai putin de materialele de constructii aplicate, care, in decursul anilor, au inceput sa respecte tot mai mult standardele europene de calitate.
“Anul 2015 a adus o crestere a respectarii parametrilor tehnici, atat in ceea ce priveste compresiunea, cat si densitatea. Avem incredere ca activitatea de informare, alaturi de cea de indrumare si control, efectuata de ISC, vor genera respectarea fara exceptii a normelor existente in acest domeniu. (…) Am avut parte de un inceput de an favorabil, cu o iarna blanda, care a permis demararea lucrarilor de reabilitare termica. Au fost, insa, zile in care am primit zeci de sesizari de la persoane care ne avertizau ca desi ninge sau este ger, lucrarile de termoizolare merg mai departe sau ca materialele sunt fara ambalaje, dar acoperite de zapada. De asemenea, problema placilor lipite cu renumitele „mamaligi” de adeziv, fara trasarea unei benzi de minim cinci cm de jur imprejur, reprezinta una dintre greselile pe care le raportam de indata, in mod deosebit pentru ca vorbim de scaderea performantei termosistemului”, a declarat Delia Filip, director executiv al ROMEPS.
ISC: Numarul sesizarilor pe santierele de reabilitare termica s-a triplat in primele sase luni
Numarul sesizarilor pe santierele de reabilitare termica din toata tara s-a triplat in primele sase luni ale anului, arata datele Inspectoratului de Stat in Constructii (ISC), citate de wall-street.ro.
In perioada 01.01.2016 – 31.07.2016 (primele sapte luni – n.red) s-au inregistrat 50 de sesizari la nivel national, din care 44 doar pe santierele din Bucuresti. In primele sase luni ale anului 2016, au fost inregistrate 39 de sesizari la nivel national, fata de 12 sesizari la nivel national inregistrate in aceeasi perioada a anului 2015.
“Principalele aspecte sesizate privind calitatea si siguranta exploatarii constructiilor fac referire la neaducerea la cunostinta a proprietarilor proiectul tehnic, nepredarea cartii tehnice, precum si a certificatului de performante energetica, disconfortul creat de executia lucrarilor prin zgomot, prag, degradarea spatiului verde din jurul blocurilor, lipsa aerului conditionat in perioada verii, cauzata de demontarea unitatilor individuale de climatizate fixate pe fatadele blocurilor, precum si intreruperea temporara a furnizarii apei”, se arata in raspunsul ISC la solicitarea inaintata de wall-street.ro.
Printre alte probleme identificate pe santierele de termoreabilitare din Romania au fost inregistrate deficiente ale tamplariei, privind tipul de material, montajul, aspectul arhitectural sau deficiente ale feroneriei, deficiente la lucrarile de termohidroizolatii ale teraselor, ce au condus la infiltratii ale apelor meteorice, precum si executia necorespunzatoare a sorturilor glafurilor si garguielor (jgheab pentru scurgerea apei de ploaie) sau, mai rau, a lucrarilor abandonate ca urmare a intrarii societatilor de constructii in insolventa.
Tot din raspunsul ISC reiese faptul ca pe parcursul anului trecut, pe baza controalelor efectuate, nu a fost identificata utilizarea de polistiren neignifugat.
Cum trebuie aplicat corect termosistemul
Sistemul termoizolant se poate aplica pe toate suporturile minerale, pe caramida plina si cu goluri, BCA, pereti de beton prefabricat, tencuiala var-ciment si alte suporturi minerale.
Punerea corecta in opera a sistemului compozit de izolare termica la exterior (ETICS) presupune:
• aplicarea placilor din polistiren expandat ignifugat de fatada ca strat termoizolant;
• fixarea acestora prin atat lipire , cu un adeziv special pentru polistiren , cat si mecanic cu ajutorul unor dibluri , dimensionate dupa grosimea placii si suport;
• protejarea cu un strat de armare compus din plasa de armare inglobata intr-un material de spaclu elastic;
• finisarea cu un strat protector hidrofug si de tencuiala subtire, realizat din materiale minerale cu liant acrilic, silicatic sau siliconic, dupa caz;
Pasii necesari pentru executarea propriu-zisa a lucrarilor sunt urmatorii:
1. Lipirea placilor termoizolante
Pentru lipire se foloseste adezivul pentru polistiren sau masa de spaclu.
2. Dibluirea
Pentru asigurarea unei ancorari mecanice suplimentare, placile termoizolante se dibluiesc, utilizand dibluri din material plastic de tip DSH 10 K, (trei dibluri /placa), la 24 de ore dupa lipirea placilor.
3. Spacluirea si armarea
Pentru spacluire se foloseste masa de spaclu, iar pentru armare plasa din fibra de sticla de minim 145 gr/ mp densitate. Dupa min. 24 de ore de la lipirea placilor de polistiren si min. 12 ore de la spacluirea capetelor diblurilor, se face o slefuire a placilor de polistiren. Se asigura o planeizare suplimentara a suprafetei obtinute in urma placarii cu polistiren. Daca timp de doua saptamani nu se aplica stratul de armare, placile vor trebui din nou slefuite si curatate de impuritati.
4. Aplicarea finisajului – grund si tencuiala
Grundul este folosit ca amorsa, atat pentru tencuiala decorativa de fatada, cat si pentru tencuiala de soclu. Pentru evitarea aparitiei imbinarilor in campul finisat se recomanda aplicarea continua pe fasii orizontale, in scara, de sus in jos.
Temperatura minima de aplicare a materialelor componente ETICS - termosistem este de + 5 C. Nerespectarea acestei conditii poate duce la fisuri, exfolieri sau deteriorari in timp ale straturilor superioare , inclusiv finisaj.
Sursa: wall-street.ro