Meniu Anunt
19-06-2019

Chiriile din Berlin inghetate pentru 5 ani!

share:

Chiriile din Berlin inghetate pentru 5 ani!
Decizie fara precedent in cel mai capitalist stat din Europa: chiriile din Berlin, inghetate pentru 5 ani!

Autoritatile locale din Berlin au decis recent, in urma valului de proteste al locuitorilor, sa inghete preturile chiriilor din Capitala Germaniei timp de 5 ani. 

Locuitorii orasului, dar si cei din alte metropole germane, au demarat proteste masive luna aceasta din cauza cresterii nerezonabile a chiriilor in ultimul deceniu. Astfel, in ultimii zece ani, preturile medii ale chiriilor din Berlin s-au dublat, orasul pierzandu-si faima de accesibilitate. Dublarea preturilor se poate explica prin afluxul constant de imigranti, care a pus presiune din ce in ce mai mare pe piata imobiliara. Neconstruindu-se suficient de multe unitati noi, cererea pentru apartamentele existente a crescut si, automat, au crescut si preturile. 

In plus, segmentul inchirierilor din Berlin este dominat de companii-mamut care detin sute de mii de apartamente fiecare. Astfel, din aproximativ doua milioane de unitati disponibile, Deutsche Wohnen detine 115.000 de apartamente, in timp ce Vonovia detine 44.000 de apartamente. In urma deciziei autoritatilor de marti, actiunile Deutsche Wohnen au scazut cu 0.9%.

Aproximativ 85% din berlinezi locuiesc in chirie, iar populatia orasului creste in fiecare an cu aproximativ 40,000 de persoane. Aceasta situatie contrasteaza puternic cu cea din Romania, acolo unde peste 90% din populatie locuieste in proprietate personala - cel putin oficial (este binecunosuta subraportarea contractelor din inchiriere). 

Decizia autoritatilor din Berlin este surprinzatoare, avand in vedere ca preturile din Capitala Germaniei continua sa fie scazute fata de alte metropole europene. Astfel, daca intr-un cartier cautat din Berlin putem inchiria un apartament de 2 camere pentru 1500 Euro/luna, in Londra un apartament similar costa dublu. Pretul mediu al unitatilor locative din Berlin este de 10 euro/mp. 

Vreti sa fiti la curent cu cele mai noi stiri din domeniul imobiliar? Accesati zilnic sectiunea Stiri de pe portalul Titirez.ro!