Meniu Anunt
09-04-2021

Ce sunt clasele de eficiență energetică pentru clădiri și cum puteți afla în care dintre acestea se încadrează imobilul dumneavoastră?

share:

Ce sunt clasele de eficiență energetică pentru clădiri și cum puteți afla în care dintre acestea se încadrează imobilul dumneavoastră?
Această noțiune de clasă energetică nu vă este străină, poate nu ați întâlnit-o la imobile, dar este probabil să vă fie cunoscută de la electrocasnice.

Puteți găsi mai multe informații despre clasele energetice ale imobilelor accesând site-ul https://www.certificatenergetic24h.ro.

Care sunt clasele de eficiență energetică pentru clădiri?

Clădirile sau unitățile de clădire (adică acele părți din imobil care au fost concepute și realizate sau modificate pentru a putea fi utilizate în mod separat, cum ar fi apartamentele) se pot încadra în 7 clase energetice, de la A (cele mai eficiente energetic), până la G (cele mai ineficiente).

În clasa A sunt încadrate acele imobile care au un consum de energie sub 125 kWh/m2/an, iar în clasa G cele care consumă peste 820 kWh/m2/an.

Ce înseamnă practic acest lucru? Înseamnă că facturile plătite de locatarii unui imobil încadrat în clasa G vor fi mai mari decât cele plătite de către locatarii unui imobil aflat într-o clasă energetică superioară.

Majoritatea imobilelor din țara noastră sunt încadrate în clasele C sau D.

După lucrări de modernizare, imobilele pot fi încadrate ulterior într-o clasă energetică superioară. Este foarte dificil să realizăm încadrarea clădirii în clasa A, nici la multe construcții noi nu s-a obținut acest lucru, dar trecerea cât mai multor construcții într-o clasă superioară (B sau C) înseamnă economii importante de energie și bani.

Cum puteți afla în ce clasă energetică se încadrează imobilul dumneavoastră?

Pentru aceasta este necesar să contactați un auditor energetic atestat și să comandați un certificat de performanță energetică (mai cunoscut sub numele de certificat energetic) pentru clădirea sau apartamentul dumneavoastră.

Acest document va conține și clasa energetică în care se înscrie în acest moment clădirea, dar și o notă energetică.