Meniu Anunt
04-03-2015

Ce profit ai dacă investeşti în imobiliare?

share:

Ce profit ai dacă investeşti în imobiliare?
Pentru cei care aleg să investească în imobiliare, dezvoltând proiecte rezidenţiale, profitul anual poate ajunge la 30-35% din suma investită, pe o perioadă de 2-3 ani, până la finalizarea investiţiei.

Pentru cei care aleg să investească în imobiliare, dezvoltând proiecte rezidenţiale, profitul anual poate ajunge la 30-35% din suma investită, pe o perioadă de 2-3 ani, până la finalizarea investiţiei. Proiectele rezidenţiale sunt dezvoltate fie prin cumpărarea terenurilor în interiorul oraşului, fie a unor structuri neterminate.

În funcţie de bugetul existent sau de apetitul pentru risc, investitorii se împart în mai multe categorii. În prezent, piaţa prezintă mai multe tipuri de oportunităţi - apartamente scoase la închiriere, proiecte rezidenţiale (fie că este vorba de preluarea unei structuri neterminate şi terminarea lucrărilor, fie că este vorba de cumpărat un teren şi realizarea efectivă a construcţiei). Cei care aleg să investească în apartamente de închiriat, au un profit brut de 5-8%, în funcţie de specificul fiecărei proprietăţi.

Bugetul privind investiţiile pornește de la 120.000 de euro, fie pentru a cumpăra un singur apartament spaţios într-o zonă foarte bună, fie pentru două locuinţe mai compacte. Spre exemplu, cea mai bună rată de ocupare a stocului de apartamente date spre închiriere, este de 85%, în nordul Capitalei.

Pentru a achiziţiona un teren în Bucureşti şi a construi un imobil, preţurile pornesc de la 450.000 de euro, din care 20-25% este valoarea terenului. În acest caz, un proiect mediu atinge o investiţie de 1,5-2 milioane de euro.

În cele mai multe cazuri, companiile străine alocă bugete de ordinul milioanelor de euro, orientându-se spre construcţia imobilelor rezidenţiale sau a birourilor, pe care ulterior le vând sau le închiriază. Sursele de finanţare sunt de cele mai multe ori cele bancare, utilizându-se efectul de levier, acel împrumut bancar cu ipotecă 5-7%/an, cu marjă de profit 35-40% din dezvoltarea imobiliară, iar diferenţa este profit. Capitalul propriu este, în acest caz, de 25-35%, cel solicitat de bănci la acordarea împrumutului.

Pe de altă parte, peste 70% dintre românii care sunt implicaţi în partea de dezvoltare imobiliară, preferă să acumuleze capital şi să demareze investiţia cu resurse proprii, fapt cauzat de mentalitatea romanilor faţă de bănci şi împrumuturi bancare.

 

Sursa: money.ro