Meniu Anunt
10-10-2017

Castelul Banffy va fi restaurat cu fonduri europene

share:

Castelul Banffy va fi restaurat cu fonduri europene
5 milioane de euro vor veni de la Bruxelles pentru castelul Banffy din judeţul Cluj. Impunătorul ansamblu medieval va fi readus la starea iniţială şi va deveni un centru cultural ce va găzdui diverse evenimente artistice.

Castelul din Răscruci era folosit ca reședința de vară a familiei Banffy. Clădirea a fost ridicată în anii 1700 în stil neoclasic eclectic. Va fi nevoie de lucrări serioase de reabilitare pentru a-i reda farmecul de altădată.

Consiliul Judeţean Cluj a câştigat un proiect de reabilitare de 5,2 milioane de euro, bani din care va fi restaurată clădirea, va fi amenjat domeniul, iar piesele istorice de interior vor fi restaurate.

Localnicii din Răscruci cred că domeniul Banffy va atrage mii de turişti. De altfel, şi acum cei care trec prin zonă ar vrea să viziteze castelul.

Reabilitarea castelului Banffy ar trebui să se încheie în trei ani şi jumătate.

În mod concret, în ceea ce privește clădirea Castelului, a cărei suprafața totală desfășurată este de 1.878,20 mp, vor fi realizate o serie de lucrări specifice de restaurare-reamenajare, la standarde ridicate de calitate, al căror rol este acela de a reconstrui, din materiale asemănătoare ca formă și compoziție, toate elementele de construcții și decorative.

Lucrările de restaurare vor privi atât zidurile interioare și exterioare, compartimentările, finisajele, instalațiile de utilități cât, mai ales, componentele artistice: tâmplăriile, ornamentica și finisajele din lemn și lemn pictat, mobilierul cu valoare istorică, șemineul, sobele de teracotă, vitraliile, inscripțiile, precum și celelalte elemente artistice care s-au păstrat sau care vor fi reconstituite în baza fotografiilor de arhivă.