Meniu Anunt
29-11-2016

A reînceput goana după terenuri pentru locuinţe

share:

A reînceput goana după terenuri pentru locuinţe
Dezvoltatorii imobiliari au cumpărat în acest an terenuri cu o suprafaţă totală de circa un milion de metri pătraţi, dublă faţă de cea tranzacţionată cu un an mai devreme în Bucureşti şi împrejurimi. Majoritatea au ca destinaţie construcţia de ansamburi r

Dezvoltatorii imobiliari au cumpărat în acest an terenuri cu o suprafaţă totală de circa un milion de metri pătraţi, dublă faţă de cea tranzacţionată cu un an mai devreme în Bucureşti şi împrejurimi. Majoritatea au ca destinaţie construcţia de ansamburi rezidenţiale, care vor pune pe piaţă peste 13.000 de locuinţe.

Dezvoltatorii imobiliari au cumpărat în acest an terenuri cu o suprafaţă totală de circa un milion de metri pătraţi, dublă faţă de cea tranzacţionată cu un an mai devreme în Bucureşti şi împrejurimi. Majoritatea au ca destinaţie construcţia de ansamburi rezidenţiale, care vor pune pe piaţă peste 13.000 de locuinţe.

 
 

În primele 11 luni ale acestui an s-au înregistrat 18 tranzacţii cu terenuri medii şi mari în Bucureşti şi împrejurimi, potrivit datelor preliminare ale companiei de consultanţă imobiliară DTZ Echinox. Suprafaţa cumulată a acestor loturi ajunge la 100 de hectare, iar valoarea totală a lor este de circa 135 mil. euro, mai mare cu 50% faţă de a celor 45 de hectare cumpărate în 2015. Acesta este cel mai mare volum de investiţii direcţionat către sectorul terenurilor de la începutul crizei şi până acum.

Revista Capital vă prezintă şapte din cele mai importante tranzacţii ale anului, care totalizează peste 74 de hectare. Investitori precum Global Finance, Teia Sponte, Ionuţ Dumitrescu sau celebrul grup Rothschild au încasat de pe urma vânzării acestor loturi peste 80 mil. euro. Şase din terenurile identificate de Capital sunt destinate construcţiei de locuinţe sau au prevăzută şi o componentă de acest fel. Aceste date semnifică revenirea acestui segment imobiliar, cu atât mai mult cu cât majoritatea vânzătorilor cumpăraseră loturile înainte de criză cu acelaşi scop.

Trebuie menţionat că aproape jumătate din suprafaţa de terenuri tranzacţionată în acest an se datorează unui singur cumpărător. Grupul suedez Inter IKEA, prin braţul său imobiliar Vastint, a achiziţionat la începutului anului terenul de 48 de hectare al fostului IAS Mogoşoaia de la omul de afaceri Teia Sponte, apropiat al lui George Becali. Aceasta este cea mai mare suprafaţă de teren tranzacţionată în scop imobiliar din istoria modernă a pieţei imobiliare, iar omul de afaceri a încasat circa 24 mil. euro de pe urma sa, potrivit calculelor Capital. IKEA va construi pe Şoseaua Gheorghe Ionescu Siseşti din nordul Bucureştiului un proiect mixt, predominant rezidenţial, care ar putea cuprinde circa 10.000 de locuinţe.

Cele mai scumpe

Asocierea formată din Global Vision, One United Properties şi Auchan a cumpărat cel mai scump teren din acest an. Investitorii au plătit 25 mil. euro fondului de investiţii cu capital elen Global Finance pe terenul de 3,2 hectare ce a aparţinut în trecut fabricii Automatica Bucureşti, adică 781 de euro/mp. Omul de afaceri Ioannis Papalekas declara într-un interviu acordat anul trecut revistei Capital faptul că este implicat în achiziţia terenului şi că intenţionează să ridice aici trei blocuri cu un total de 600 de locuinţe, iar monumentul istoric Hala Ford să fie reamenajat în spaţii comerciale şi de birouri. Costul de dezvoltare avansat de el era de 140 mil. euro. Implicarea lui Papalekas în acest proiect ar putea fi prin intermediul firmei Global Vision, deţinută de Sorin Preda, cel care administrează mai multe proprietăţi ale investitorului grec şi este un apropiat al acestuia.  Global Finance cumpărase lotul în 2006 pentru suma de 19,7 mil. euro, iar acum a încasat cu 27% mai mult.

One United Properties, compania lui Andrei Diaconescu şi Victor Căpitanu, cei care au pus bazele casei de investiţii Capital Partners, a cumpărat tot anul acesta un teren la un preţ pe metru pătrat similar cu cel al Automatica. Investitorii au plătit 6 mil. euro pe un lot de 8.200 mp amplasat peste drum de parcul Verdi. Asocierea Forte Partners, formată din Ionuţ Dumitrescu, Johny Jabra şi Geo Mărgescu, care a vândut terenul, proiectase aici două blocuri cu circa 170 de apartamente ce urmau să fie scoase pe piaţă la circa 1.400 euro/mp. Diaconescu şi Căpitanu lucrează acum la redesenarea proiectului, pe care vor să îl scoată la vânzare peste aproximativ un an.

Înapoi în Pipera

Perimetrul care a strâns în ultimii ani majoritatea corporaţiilor din România, format din Blvd-ul Barbu Văcărescu, Şoseaua Pipera şi Şoseaua Dimitrie Pompeiu, devine tot mai atractiv şi pentru dezvoltatorii de locuinţe. După anunţul lui Gabriel Popoviciu că va construi peste 1.500 de apartamente în această zonă, omul de afaceri Mohammad Murad a lansat pe piaţă un nou proiect, Onix Pipera, care are planificată dezvoltarea a 2.000 de locuinţe. Murad a cumpărat anul acesta 8 hectare de teren pe Şoseaua Pipera 79-81, între depozitele Atlas Corporation şi Autobaza RATB Pipera. Proiectul va începe într-o primă etapă cu 600 de apartamente. 

În cartierul Pipera din Voluntari, lângă Şcoala Americană, companiile israeliene Shikun & Binui şi Red Sea Group, care lucrează în parteneriat, au cumpărat anul acesta un teren de cinci hectare de la un fond de investiţii gestionat de familia Rothschild. Lotul face parte dintr-unul mai mare, cumpărat de fondul Rothschild înainte de criză pentru dezvoltarea unui cartier de vile.

„E un fond care se închide acum şi au preferat să vândă decât să încerce parteneriate. Vrem să mai cumpărăm un teren, pentru care suntem în negocieri acum. Probabil îl vom lua anul viitor. Este localizat în Pantelimon“, spune Favi Stelian, managing director al Shikun & Binui şi Red Sea Group.

Pe terenul din Pipera, dezvoltatorul şi-a bugetat 17 mil. euro în vederea construirii unei prime etape din proiectul denumit New Point, cu şase blocuri, ce vor avea în total 408 apartamente. Primele două blocuri sunt deja în lucru şi urmează a fi livrate în octombrie 2017.

De vânzare

Fondul american de investiţii Broadhurst deţine, în continuare, cel mai atractiv portofoliu de terenuri la vânzare din Bucureşti. Cel mai scump activ scos la vânzare de firma coordonată de Siminel Andrei este bucata de 4,2 hectare rămasă din fosta fabrică UMEB, restul fiind ocupată acum de parcul comercial al AFI Europe. Compania cere 27,8 mil. euro pe acest lot şi spune că pe el se pot construi 1.000 de apartamente grupate în 17 clădiri. Tot Broadhurst vinde 64 de hectare de teren în Giuleşti Sârbi pentru 16 mil. euro. Pe terenul amplasat lângă groapa de gunoi a fost gândit un parc de distracţie. Fondul de investiţii a mai rămas şi cu o bucăţică de 6.600 mp din platforma Anticorosiv, după ce anul trecut a vândut o parcelă de 13,7 hectare către IKEA. Compania a scos la vânzare terenul pentru 1,12 mil. euro.

Un alt teren valoros, scos la vânzare pentru 22,5 mil. euro, este deţinut de omul de afaceri Cristian Sindie, despre care presa scrie că este finul generalului Marius Opran - fost consilier al lui Ion Iliescu. Lotul de cinci hectare este localizat lângă reprezentanţa Ţiriac Auto de pe DN1. Terenul are Plan Urbanistic Zonal aprobat pentru clădiri cu o înălţime de şase etaje cu destinaţie rezidenţială, de birouri sau spaţii comerciale.

Terenurile preluate de bănci în contul datoriilor nu lipsesc din listă. Bancpost cere 11 mil. euro pentru o parcelă de patru hectare ce făcea parte din complexul West Park Residential din Militari. Dezvoltatorii ansamblului au rămas fără bani în momentul în care au început structura blocurilor din etapa a doua de dezvoltare a proiectului, iar banca a preluat proprietatea.

„Mai sunt cu siguranţă terenuri atractive în Bucureşti care se pretează unor dezvoltări mixte de amploare, dar investitorii au în prezent un apetit destul de scăzut pentru risc, astfel că şanse mai mari de a fi tranzacţionate au terenurile cu autorizaţii de construire deja obţinute“, spune Alex Mitrache, reprezentant al departamentului Commercial Land Development din cadrul DTZ Echinox. Potrivit acestuia, procesul de autorizare a noilor dezvoltări este incert ca durată, risc pe care nu îl acceptă prea mulţi investitori familiarizaţi deja cu piaţa şi cu atât mai puţin cei fără experienţă locală.

Un an mai bun

Brokerii imobiliari anticipează un an 2017 mai bun pentru piaţa terenurilor. Andrei-Marius Brinzea, consultant al departamentului de terenuri din cadrul CBRE România, consideră că anul viitor investitorii vor negocia mai mult, iar diferenţa dintre preţul cerut şi ofertă se va adânci. „Propietarii care vor da dovada de flexibilitate pe preţ şi care vor fi dispuşi să depună efort pentru îmbunătăţirea parametrilor urbanistici vor avea în continuare clienţi pentru terenurile lor“, spune el.

Sînziana Oprea, director asociat în cadrul departamentului de terenuri al Colliers International, apreciază că anul viitor vom asista la o cerere susţinută de terenuri din partea dezvoltatorilor, mai ales pe segmentul rezidenţial. „Preconizăm că preţurile vor rămâne stabile, având în vedere că stocul semnificativ pus pe piaţă în ultima perioadă, precum şi cel aflat în dezvoltare, îi determină pe investitori să fie precauţi“, menţionează Oprea. 

sursa: capital.ro