Meniu Anunt
02-02-2024

2024: 1,4 miliarde de euro pentru panouri fotovoltaice și eficiența energetică în gospodării

share:

2024: 1,4 miliarde de euro pentru panouri fotovoltaice și eficiența energetică în gospodării
Aproximativ 60.000 de gospodării sunt estimate să beneficieze de aceste programe, consolidând astfel creșterea adoptării energiei regenerabile în țară.

Ministrul Investițiilor și Proiectelor Europene, Adrian Câciu, a anunțat implementarea noului capitol REPowerEU în cadrul Planului Național de Redresare și Reziliență (PNRR), aducând astfel o finanțare semnificativă de 1,4 miliarde de euro pentru inițiativele de energie verde și creșterea eficienței energetice în gospodării.

Potrivit declarațiilor lui Câciu, aproximativ 60.000 de gospodării din România vor beneficia de această inițiativă, având acces la fonduri pentru instalarea de panouri fotovoltaice și pentru baterii de stocare. Programul va funcționa în paralel cu „Casa Verde Fotovoltaice” al Administrației Fondului de Mediu, iar obiectivul este să ofere sprijin cetățenilor pentru asigurarea consumului propriu de energie.


Citește și:

Transformarea energetică integrată: soluția Co-Genergya pentru eficiența afacerii tale!


 

Alocarea majoră de 1,2 miliarde de euro pentru panouri fotovoltaice și baterii va permite acordarea de vouchere, cu o valoare de până la 25.000 de lei pentru panouri și capacitatea de stocare. Programul nu se adresează prosumatorilor, ci celor care doresc să-și asigure suficiența energetică, iar beneficiarii vor putea acoperi cheltuielile de până la 50.000 de lei pe gospodărie.

În paralel, PNRR propune și programul „Casa eficientă energetic”, care vizează creșterea eficienței energetice a caselor, oferind vouchere de până la 76.500 de lei pentru anveloparea acestora.

Ministrul Câciu a subliniat că aceste programe sunt direcționate către mediul rural, cu colaborarea dorită între Ministerul Investițiilor și Proiectelor Europene, autoritățile județene și locale pentru a asigura distribuția eficientă a fondurilor. Procedura simplificată, care presupune depunerea unei singure cereri, va fi gestionată de autoritățile locale, eliminând birocrația pentru cetățeni.

Cu lansarea actului normativ în ianuarie și începerea implementării până la finalul lui februarie, obiectivul declarat este ca 60% din program să fie finalizat până la 31 decembrie 2024. 

Surse: ziare.rom, hotnews.ro


Citește și:

CO-GENERGYA intră pe piața românească și participă la Târgul Național Imobiliar, între 22-24 septembrie 2023, la Palatul Parlamentului