Galleria Arad si Piatra Neamt aduc proprietarului venituri cu 20% mai mici decat anul trecut

Performanţa celor două malluri cu care dezvoltatorul imobiliar Globe Trade Centre a rămas pe piaţa românească continuă să se degradeze. Veniturile din chirii generate de Galleria Arad şi Piatra Neamţ au scăzut cu 20% în primele nouă luni ale anului, afectate de închiderea hipermarketului Cora din Arad.

Globe Trade Centre (GTC), companie al cărei acţionar majoritar este gigantul american Lone Star, a încasat în perioada menţionată 2,2 mil. euro din chiria celor două centre comerciale, faţă de 2,8 mil. euro în perioada similară a anului trecut, potrivit ultimului raport financiar al companiei. Scăderea dramatică s-a simţit în trimestrul al treilea, când încasările din chiria celor două active imobiliare s-au înjumătăţit faţă de trimestrul al treilea din 2014.

Rezultatele slabe sunt explicate de gradul mare de neocupare al proprietăţilor. Din suprafaţa de 46.000 mp a celor două centre comerciale, 65% este goală.

Dacă în raportul financiar semestrial GTC anunţa semnarea unui angajament prelimiar de vânzare a Galleria Arad, în noul raport nu se mai precizează nimic despre acest aranjament.

GTC a fost lovită puternic în iunie după plecarea Cora din Galleria Arad, care a lăsat un gol greu de înlocuit.

De asemenea, pe parcursul ultimelor nouă luni, valoarea Galleria Arad şi Piatra Neamţ a scăzut cu peste 15% până la 7,2 mil. euro.

Istoricul decăderii

În primii ani de criză, GTC ajunsese unul dintre cei mai prolifici dezvoltatori imobiliari din România. Compania vânduse cu succes două dintre primele clădiri de birouri moderne din Bucureşti, Europe House şi America House din Piaţa Victoriei, dezvoltase turnurile City Gate de la intrarea Romexpo şi începuse un amplu proces de dezvoltare a unei reţele de malluri la nivel naţional. În perioada de vârf, valoarea portofoliului de proprietăţi gestionat de GTC era de 450 mil. euro. Astăzi, proprietăţile locale ale dezvoltatorului valorează doar 155 mil. euro. Cum s-a realizat această reducere bruscă?

Într-o decizie fără precedent pentru piaţa imobiliară românească, în 2012, compania a scos la vânzare trei din cele patru malluri din reţeaua Galleria, primul semn clar al declinului. Mai exact, GTC era dispusă să vândă centrele comerciale Galleria Buzău, Piatra Neamţ şi Suceava la un preţ de 6-7 mil. euro, plus datoriile asociate. Dezvoltarea celor trei malluri a presupus atragerea unor împrumuturi de 30 mil. euro, a căror povară a fost împărţită cu Aura Investments, partener în cotă egală cu GTC. Cei doi investitori au plasat circa 60 mil. euro în ridicarea centrelor, însă Aura Investments s-a retras din parteneriat în 2010 forţând GTC să îi preia participaţia.

Tranzacţia de vânzare a mallurilor a fost anulată în ultimul moment, după retragerea cumpărătorului, iar GTC a continuat să promoveze vânzarea separată a celor trei proiecte.

Primul vândut a fost Galleria Suceava pentru 1 mil. euro, plus datorii bancare de 8 mil. euro. Cumpărătorul a fost suceveanul Costică Tudosă, proprietarul comerciantului de rulmenţi Primagra. La scurt timp, în acţionariatul GTC a intrat fondul american de investiţii Lone Star, specializat pe achiziţia de active cu probleme. Americanii au ajuns să deţină 56% din GTC şi vor să îşi crească participaţia la 66%, cu intenţia de a prelua integral firma. Schimbarea acţionariatului a adus vânzarea Galleria Buzău. Mallul a fost cumpărat de un comerciant de produse pentru prevenirea şi stingerea incendiilor, afacerea buzoianului Liviu Avram. Unul dintre primii chiriaşi aduşi de noul proprietar a fost Judecătoria Buzău. Compania a mai scăpat de un credit în luna martie, după ce a predat către Unicredit ansamblul rezidenţial Felicity (324 apartamente) din Băneasa, în contul unei datorii de 25,6 mil. euro.

GTC a primit o lovitură puternică în această vară, când retailerul Cora a decis să-şi închidă hipermarketul din Galleria Arad, cel mai scump mall din portofoliul companiei. În luna august, investitorul a anunţat semnarea unui angajament preliminar de vânzare a centrului comercial din Arad, de care atârnă un credit de 27,8 mil. euro. Mallul din Arad şi cel din Piatra Neamţ, singurele rămase de vândut, sunt evaluate la doar 7,2 mil. euro, deşi costul lor de dezvoltare a fost de peste 80 mil. euro.

Dacă se va realizat vânzarea celor două active, GTC mai rămâne doar cu turnurile City Gate, un activ performant din care deţine 60% şi care generează anual venituri de circa 10 mil. euro.

Sursa: capital.ro

Contul meu Anunt nou