Meniu Anunt
26-08-2014

Perspectivele de pe piata imobiliara, sumbre

share:

Perspectivele de pe piata imobiliara, sumbre
In ciuda faptului ca mai multe site-uri de imobiliare sustin ca piata este in crestere, cu preturi in ascensiune, este putin probabil ca preturile sa creasca anul acesta, desi la inceputul anului se vorbea de faptul ca 2014 va fi anul de revenire a pietei

In ciuda faptului ca mai multe site-uri de imobiliare sustin ca piata este in crestere, cu preturi in ascensiune, este putin probabil ca preturile sa creasca anul acesta, desi la inceputul anului se vorbea de faptul ca 2014 va fi anul de revenire a pietei imobiliare.

Primul argument care ar demola „mitul” cresterii pietei imobiliare ar fi faptul ca Romania se afla din nou in recesiune economica. In plus, restrangerea creditarii in valuta si reorientarea bancilor catre creditarea in lei inclusiv pentru imprumuturile imobiliare a scumpit creditele si le-a facut mai greu de accesat pentru romani. Din acest motiv, a scazut numarul persoanelor care isi mai pot permite sa cumpere o locuinta prin intermediul unui credit bancar.

De asemenea, guvernatorul Bancii Nationale a Romaniei (BNR), Mugur Isarescu, a prezentat,  la Universitatea Babes-Bolyai din Cluj-Napoca, in cadrul Conferintei Stiintifice Anuale ERMAS 2014, cifre care indica scaderi puternice in domeniul imobiliar, in anii 2012 si 2013, in Romania, Bulgaria, Polonia, Cehia si Ungaria.

Astfel, indicele preturilor imobiliare din Romania a indicat o scadere de 10%, in 2012 fata de anul anterior, urmata de o scadere de 4,5%, anul trecut. In Ungaria, scaderea a fost de 9,2%, in 2012, urmata de 4,6%, anul trecut. Polonezii au trecut printr-un recul in imobiliare de 5,9%, in 2012, si de 4,2%, in 2013. In Cehia, dupa o scadere de 4%, in 2012, a urmat, anul trecut, o scadere mai usoara, de 1,2%. Cel mai bun an 2013 pentru imobiliare l-au avut bulgarii, scaderea fiind de doar 0,3%, dupa o reducere a preturilor de 6,9%, in 2012.

In ciuda temperarii scaderii preturilor, se pare ca trecerea de la tendinta de scadere catre una de crestere va fi mai anevoioasa decat se estima la inceputul anului.

Sursa: money.ro