Meniu Anunt
18-12-2014

Lucruri pe care trebuie sa le stii inainte sa te muti in chirie

share:

Lucruri pe care trebuie sa le stii inainte sa te muti in chirie
Daca te gandesti sa iti cauti un apartament in Bucuresti pe care sa il inchiriezi, ar trebui sa stii ca procesul este destul de greu, avand in vedere ca e dificil sa gasesti un apartament situat intr-o zona linistita, pe placul tau, cu un proprietar care

Daca te gandesti sa iti cauti un apartament in Bucuresti pe care sa il inchiriezi, ar trebui sa stii ca procesul este destul de greu, avand in vedere ca e dificil sa gasesti un apartament situat intr-o zona linistita, pe placul tau, cu un proprietar care sa nu iti faca probleme. Apartamentele sau garsonierele se inchiriaza pe tot parcursul anului, indiferent de perioada.

Iata ce ar trebui sa stii:

  1. Trebuie sa pui intrebari

Nu trebuie sa te lasi pacalit de o canapea noua sau de un televizor LCD. Inainte de toate, trebuie sa pui intrebari legate de costul intretinerii iarna, de vecini, cum se face plata si cand anume, ce este inclus in pretul chiriei.

  1. Centrala de bloc versus centrala proprie

Daca apartamentul are propria centrala, afla care este costul facturii la gaze cand temperaturile de afara scad. In cazul blocurilor cu centrala comuna, costul intretinerii este constant, atat in lunile de iarna, cat si in cele de vara.

  1. Contract legal

Trebuie sa te asiguri ca locuiesti legal si ca, inainte de toate, proprietarul inregistreaza contractul la circa financiara. Clauzele contractuale trebuie sa fie cat mai concise, pentru ca relatia cu proprietarul sau fie cat mai reglementata. Spre exemplu, proprietarul poate face o vizita lunar, intr-o zi anuntata cu cel putin 24 de ore inainte.

  1. Chirie in lei

In majoritatea cazurilor, chiria se percepe in euro, iar daca salariul tau este in lei, nu va fi foarte convenabil pentru tine. In cazul in care este posibil, incearca sa stabilesti chiria in lei.

  1. Fara urma de mucegai, mizerie sau igrasie!

Trebuie sa fii atent, ca apartamentul sa nu aiba igrasie sau mucegai. Daca este situat la ultimul etaj, asigura-te ca nu vor fi probleme cu tavanul cand ploua sau cand ninge.

  1. Inchiriaza un apartament in perioada in care majoritatea chiriasilor elibereaza apartamentele si garsonierele.

Sezonul in care proprietarii au de castigat este reprezentat de lunile august si septembrie. Tot ceea ce trebuie sa faci este fie sa dai dovada de putere de convingere, fie sa gasesti un proprietar care sa fie dispus sa scada semnificativ pretul chiriei.

  1. Mobilat sau nemobilat?

Aproximativ 75% din locuinte sunt oferite spre inchiriere deja utilate si mobilate – bucatarii, bai, dressing-uri si camari amenjate. Spre exemplu, din punct de vedere al costurilor, daca un apartament cu doua camere nemobilat are un pret de inchiriere de 300 de euro, acelasi apartament, daca ar fi mobilat, s-ar inchiria cu 350-375 de euro.

  1. Etajul este foarte important

In general, in privinta etajului, se invoca, pentru locuintele la parter, probleme de securitate, rezolvate prin montarea unui grilaj metalic, in timp ce apartamentul de la ultimul etaj trebuie sa dispuna de aer conditionat. Diferenta de pret intre apartamentele aflate la parter si cele situate la etaje superioare exista, de cele mai multe ori fiind vorba de o diferenta de 50 de euro.

Asadar, inarmeaza-te cu rabdare si spor la cautari!

Sursa: metropotam.ro, wall-street.ro, freshhome.ro