Meniu Anunt
29-08-2014

Din 2016, cladirile ar putea fi impozitate in functie de destinatie

share:

Din 2016, cladirile ar putea fi impozitate in functie de destinatie
De la 1 ianuarie 2016, s-ar putea aplica impozitarea cladirilor detinute de persoane fizice si juridice in functie de destinatie, potrivit solicitarii autoritatile locale, insa decizia este una politica, a declarat Gheorghe Marinescu, sef serviciu in cadr

De la 1 ianuarie 2016, s-ar putea aplica impozitarea cladirilor detinute de persoane fizice si juridice in functie de destinatie, potrivit solicitarii autoritatile locale, insa decizia este una politica, a declarat Gheorghe Marinescu, sef serviciu in cadrul Ministerului Finantelor.

„In momentul de fata nu avem o data la care va intra in vigoare noul Cod Fiscal, 1 ianuarie 2015 sau 2016. Din punct de vedere tehnic, timpul este foarte scurt pana la 1 ianuarie 2015 pentru a depune declaratiile si pentru modificarea softurilor administratiilor locale. Avem semnale din partea autoritatilor locale ca termenul sa fie 1 ianuarie 2016, termenul cel mai rezonabil, asa cred si eu ca este cel mai bine, dar urmeaza ca politicul sa decida”, a afirmat Marinescu, sef serviciu in cadrul Directiei impozite si taxe locale din Ministerul Finantelor Publice (MFP).

Acesta a mai spus ca asteapta o forma finala a proiectului, astfel incat el sa poata fi inaintat Guvernului. Guvernul va schimba radical modul de calcul al impozitului pe cladirile firmelor, stabilit in prezent in functie de valoarea contabila, si va impune un mod de calcul bazat strict pe valoarea cladirii rezultata dintr-un raport de evaluare.

Impozitarea va fi aplicata in functie de destinatia cladirii, rezidentiala sau nerezidentiala, si nu de tipul proprietarului ca in prezent, persoana fizica sau juridica. Cota exacta a impozitului este stabilita de consiliul local.

Concret, pentru cladirile rezidentiale aflate in proprietatea atat a firmelor, cat si a persoanelor fizice, impozitul va reprezenta 0,1% din valoarea impozabila a cladirii, iar pentru cele nerezidentiale impozitul va fi cuprins intre 0,25% si 1,5% din valoarea impozabila a cladirii, stabilita in urma unui raport de evaluare, care trebuie reinnoit o data la trei ani.

„Persoanele fizice care detin cladiri nerezidentiale (cladiri de birouri, blocuri de locuinte, spatiu comercial - n.r.) daca refuza sa intocmeasca un raport de evaluare, trebuie sa plateasca un impozit de 2% din valoarea impozabila, dar cota nu este batuta in cuie, mai discutam, in urma analizei sigur va scadea, dar nu se stie la cat”, a precizat Marinescu.

Sursa: wall-street.ro