Meniu Anunt
30-09-2014

Clujul are de acum un ghid al tranzactiilor imobiliare

share:

Clujul are de acum un ghid al tranzactiilor imobiliare
Asociatia Nationala a Evaluatorilor din Romania (ANEVAR) a lansat un ghid al tranzactiilor imobiliare din Cluj, un proiect unic in Romania, pe baza tranzactiilor imobiliare incheiate intre vanzatori si cumparatori pe raza municipiului Cluj-Napoca, in peri

Asociatia Nationala a Evaluatorilor din Romania (ANEVAR) a lansat un ghid al tranzactiilor imobiliare din Cluj, un proiect unic in Romania, pe baza tranzactiilor imobiliare incheiate intre vanzatori si cumparatori pe raza municipiului Cluj-Napoca, in perioada mai-decembrie 2013.

’’In prezent, in domeniul achizitiei de proprietati imobiliare, lipseste din spatiul public un loc in care, cei care vrem sa cautam un apartament, o casa sau un teren, sa mergem si sa aflam cu cat s-au mai vandut asemenea proprietati pana acum. Initiativa noastra de la Cluj-Napoca este un proiect pilot pe care il vedem replicat la nivelul tuturor oraselor din Romania, intr-un efort de a transparentiza piata imobiliara din Romania”, a declarat Adrian Vascu, presedintele Asociatia Nationala a Evaluatorilor din Romania.

Prin acest proiect, realizat cu sprijinul primariei Cluj-Napoca, prin intermediul directiei de impozite si taxe locale, a fost realizata o centralizare a tranzactiilor imobiliare, ce poate sta la baza unor analize inedite ale pietei imobiliare din Cluj.

Potrivit datelor din ghid, 3.324 de tranzactii au fost derulate in Cluj-Napoca in perioada mai-decembrie 2013, 2.455 dintre aceste tranzactii fiind cu apartamente. Tranzactiile prezentate in ghid sunt incheiate intre persoane fizice, juridice sau ambele, utilizand diverse surse de finantare, bancara sau proprie, si au ca obiect proprietati imobiliare constand in terenuri, case si apartamente.

In total, au fost analizate tranzactii imobiliare in valoare de 155, 5 mil. euro. Astfel, in aceasta perioada, in Cluj, au fost tranzactionate 2.455 de apartamente, in valoare totala de 108,6 mil. euro, 181 de tranzactii cu case, valoare totala de 20,5 mil. euro, 296 de tranzactii cu terenuri, in valoare de 11,8 mil. euro, iar alte proprietati (garaje, boxe, alte tipuri de imobile) au fost tranzactionate cu 14,6 mil. euro.

Cele mai multe tranzactii din aceasta perioada au fost realizate in cartierele Manastur (487) si Gheorgheni (342), doua dintre cele mai mari si mai vechi cartiere din Cluj, in cadrul carora preturile medii de tranzactionare sunt de 778 de euro/mp (in Manastur) si de 842 de euro/mp (in Gheorgheni).

"Vrem sa continuam acest demes cu un nou ghid al tranzactiilor imobiliare din Cluj-Napoca in anul 2014, pe care intentionam sa-l lansam la inceputul anului viitor. Speram ca demersul noastru sa fie continuat si de alte primarii’’’, a spus Vascu.

Sursa: zf.ro